Ciasto z musem i galaretką w egzotycznych smakach

magdalenagad7

Ciasto nie wymaga wiele pracy i nie jest specjalnie skomplikowane. Choć wykonanie go jest dość czasochłonne, myślę, że warto poczekać. Żywe kolory przyciągną uwagę niejednego małego niejadka. W dodatku ciasto zawiera sporą dawkę witamin, ze względu na sok i mus owocowy, co tym bardziej powinno przekonać, że jest to deser idealny dla dzieci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
336
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto nie wymaga wiele pracy i nie jest specjalnie skomplikowane. Choć wykonanie go jest dość czasochłonne, myślę, że warto poczekać. Żywe kolory przyciągną uwagę niejednego małego niejadka. W dodatku ciasto zawiera sporą dawkę witamin, ze względu na sok i mus owocowy, co tym bardziej powinno przekonać, że jest to deser idealny dla dzieci.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
3 szt. jaja l
180 g cukier
55 g mąka pszenna
55 g mąka ziemniaczana
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
500 mleko uht 3,2%
2 szt. budyń waniliowy
7 łyżecz. żelatyna
400 sok tymbark multiwitamina classic 100%
360 g mus tymbark 100% owoców mango
100 g masło
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.
Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy 100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy Tymbark: mango, banan, jabłko i delikatnie mieszamy. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je 5 łyżkami gorącej wody. Szybko mieszamy i wlewamy do naszego kremu, ciągle energicznie mieszając.
Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml soku Tymbark multiwitamina do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy, aby się nie ścięła.
Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
336
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.