0

Składniki

400 Mililitrów
360 Gramów
3 Sztuki
Jaja L
180 Gramów
cukier
55 Gramów
mąka pszenna
55 Gramów
mąka ziemniaczana
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Sztuki
budyń waniliowy
7 Łyżeczek
ŻELATYNA
100 Gramów
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.
  2. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy 100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy Tymbark: mango, banan, jabłko i delikatnie mieszamy. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je 5 łyżkami gorącej wody. Szybko mieszamy i wlewamy do naszego kremu, ciągle energicznie mieszając.
  3. Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml soku Tymbark multiwitamina do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy, aby się nie ścięła.
  4. Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.
  5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć.

Opis

Ciasto nie wymaga wiele pracy i nie jest specjalnie skomplikowane. Choć wykonanie go jest dość czasochłonne, myślę, że warto poczekać. Żywe kolory przyciągną uwagę niejednego małego niejadka. W dodatku ciasto zawiera sporą dawkę witamin, ze względu na sok i mus owocowy, co tym bardziej powinno przekonać, że jest to deser idealny dla dzieci.

Podobne przepisy

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Jabłecznik z budyniem

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Jabłecznik z budyniem

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Biszkopt z kremem orzechowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Biszkopt z kremem orzechowym

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Toffi

Przepis
Średni Do 1 godz
Toffi

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!