Ciasto z musem i galaretką w egzotycznych smakach

magdalenagad7
Ciasto z musem i galaretką w egzotycznych smakach

0

0 / 0

Ciasto nie wymaga wiele pracy i nie jest specjalnie skomplikowane. Choć wykonanie go jest dość czasochłonne, myślę, że warto poczekać. Żywe kolory przyciągną uwagę niejednego małego niejadka. W dodatku ciasto zawiera sporą dawkę witamin, ze względu na sok i mus owocowy, co tym bardziej powinno przekonać, że jest to deser idealny dla dzieci.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

3 szt. jaja l

180 g cukier

55 g mąka pszenna

55 g mąka ziemniaczana

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

500 mleko uht 3,2%

2 szt. budyń waniliowy

7 łyżeczka żelatyna

400 sok tymbark multiwitamina classic 100%

360 g mus tymbark 100% owoców mango

100 g masło

Przygotowanie


1

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.

2

Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy 100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy Tymbark: mango, banan, jabłko i delikatnie mieszamy. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je 5 łyżkami gorącej wody. Szybko mieszamy i wlewamy do naszego kremu, ciągle energicznie mieszając.

3

Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml soku Tymbark multiwitamina do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy, aby się nie ścięła.

4

Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.

5

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły