0

Składniki

3 Sztuki
jajka
180 Gramów
cukier
55 Gramów
mąka pszenna
55 Gramów
mąka ziemniaczana
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Sztuki
budyń waniliowy
7 Łyżeczek
ŻELATYNA
400 Mililitrów
Sok multiwitamina Tymbark
360 Gramów
Mus owocowy Tymbark
100 Gramów
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.
  2. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy 100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy Tymbark: mango, banan, jabłko i delikatnie mieszamy. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je 5 łyżkami gorącej wody. Szybko mieszamy i wlewamy do naszego kremu, ciągle energicznie mieszając.
  3. Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml soku Tymbark multiwitamina do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy, aby się nie ścięła.
  4. Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.
  5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć.

Opis

Ciasto nie wymaga wiele pracy i nie jest specjalnie skomplikowane. Choć wykonanie go jest dość czasochłonne, myślę, że warto poczekać. Żywe kolory przyciągną uwagę niejednego małego niejadka. W dodatku ciasto zawiera sporą dawkę witamin, ze względu na sok i mus owocowy, co tym bardziej powinno przekonać, że jest to deser idealny dla dzieci.

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Łatwy Do 1 godz
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Musiki na bazie Czekodżemu Śliwkowego Łowicz

Łatwy Do 1,5 godz
Musiki na bazie Czekodżemu Śliwkowego Łowicz

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!