Ciasto z mirabelkami

EkspertOdKuchni
Ciasto z mirabelkami

0

0 / 0

Ciasto z mirabelkami to idealny wybór do codziennej kawy, herbaty lub przysmak na różnorodne okazje. Możesz je serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru mirabelek i cieszenie się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Stanowią one źródło witaminy C, cennych minerałów i antyoksydantów, które wspierają zdrowie organizmu i wpływają na jego funkcjonowanie. Smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

150 g mirabelki

150 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 olej

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 szt. jajko

Przygotowanie


1

W misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.

2

Do drugiej miski wlewamy olej i łączymy go z jajkami.

3

Następnie wlewamy je do suchych składników i mieszamy.

4

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy mirabelki bez pestek przekrojone na pół.

5

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut, aż góra się zarumieni.

6

Ciasto ozdabiamy wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły