Ciasto z mirabelkami
EkspertOdKuchni
Ciasto z mirabelkami to idealny wybór do codziennej kawy, herbaty lub przysmak na różnorodne okazje. Możesz je serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru mirabelek i cieszenie się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Stanowią one źródło witaminy C, cennych minerałów i antyoksydantów, które wspierają zdrowie organizmu i wpływają na jego funkcjonowanie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z mirabelkami to idealny wybór do codziennej kawy, herbaty lub przysmak na różnorodne okazje. Możesz je serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło — z gałką ulubionych lodów. To również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru mirabelek i cieszenie się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Stanowią one źródło witaminy C, cennych minerałów i antyoksydantów, które wspierają zdrowie organizmu i wpływają na jego funkcjonowanie. Smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
150 g mirabelki
150 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 olej
1 łyżecz. cukier waniliowy
2 szt. jajko
Przygotowanie
W misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
Do drugiej miski wlewamy olej i łączymy go z jajkami.
Następnie wlewamy je do suchych składników i mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy mirabelki bez pestek przekrojone na pół.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut, aż góra się zarumieni.
Ciasto ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.