Ciasto z masą mandarynkową

m7
Ciasto z masą mandarynkową

0

0 / 0

Pięknie wygląda i super smakuje. Polecamy przepis na nieoczywiste połączenie smakowe, czyli ciasto z bitą śmietaną i masą mandarynkową. Lekkie, orzeźwiające, pyszne.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

800 g mandarynki w syropie

3 szkl. sok pomarańczowy

0.25 szkl. woda

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

5 łyżka cukier puder

2 łyżka żelatyna

25 dag. herbatniki

0.50 l śmietana 36%

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, a po zmiksowaniu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.

2

Następnie na wystudzony biszkopt układamy mandarynki.

3

Masa mandarynkowa: w pół szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczamy budynie i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt z mandarynkami.

4

Masa śmietanowa: śmietankę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na biszkopt.

5

Następnie układamy na masie ze śmietany biszkopty zwykłe lub w czekoladzie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

468

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły