Ciasto z masą mandarynkową
m7
Pięknie wygląda i super smakuje. Polecamy przepis na nieoczywiste połączenie smakowe, czyli ciasto z bitą śmietaną i masą mandarynkową. Lekkie, orzeźwiające, pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pięknie wygląda i super smakuje. Polecamy przepis na nieoczywiste połączenie smakowe, czyli ciasto z bitą śmietaną i masą mandarynkową. Lekkie, orzeźwiające, pyszne.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
800 g mandarynki w syropie
3 szkl. sok pomarańczowy
0.25 szkl. woda
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
5 łyżka cukier puder
2 łyżka żelatyna
25 dag. herbatniki
0.50 l śmietana 36%
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, a po zmiksowaniu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
Następnie na wystudzony biszkopt układamy mandarynki.
Masa mandarynkowa: w pół szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczamy budynie i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt z mandarynkami.
Masa śmietanowa: śmietankę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na biszkopt.
Następnie układamy na masie ze śmietany biszkopty zwykłe lub w czekoladzie.