Ciasto z masą mandarynkową

Lubella

Delikatne i wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone aromatyczną masą mandarynkową — idealne na każdą okazję! Owocowy smak i intensywny kolor mandarynek zachwyci każdego miłośnika deserów. To świetny wybór nawet po obfitym obiedzie, a jego przygotowanie pozwala w pełni wykorzystać sezon na mandarynki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Delikatne i wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone aromatyczną masą mandarynkową — idealne na każdą okazję! Owocowy smak i intensywny kolor mandarynek zachwyci każdego miłośnika deserów. To świetny wybór nawet po obfitym obiedzie, a jego przygotowanie pozwala w pełni wykorzystać sezon na mandarynki.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Biszkopt
6 szt. jaja
200 g cukier
180 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
50 ml olej
Masa mandarynkowa
500 g mandarynki
100 g cukier
150 ml sok z mandarynek
30 g skrobia ziemniacza
150 g masło
Polewa
100 g biała czekolada
3 szt. mandarynki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż tortownicę (średnica 24 cm) papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Dodaj po jednym żółtku do ubitej masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
Na końcu dodaj olej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej masę do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostudź.
W międzyczasie przygotuj masę mandarynkową. Obierz mandarynki i zmiksuj je na gładkie purée.
W garnku wymieszaj purée z mandarynek, cukier i sok mandarynkowy. Podgrzewaj na małym ogniu.
Rozpuść skrobię w 50 ml zimnej wody, a następnie dodaj ją do gotującej się masy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Ostudzoną masę zmiksuj z miękkim masłem, aż będzie kremowa i puszysta.
Przekrój ostudzony biszkopt na 2 lub 3 równe blaty.
Nałóż masę mandarynkową między blatami, dokładnie rozprowadzając.
Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą masy.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie polej nią wierzch ciasta, tworząc ozdobne wzory.
Udekoruj ciasto kawałkami świeżych mandarynek.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa stężała.