Ciasto z masą mandarynkową

Lubella
Ciasto z masą mandarynkową

0

0 / 0

Delikatne i wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone aromatyczną masą mandarynkową — idealne na każdą okazję! Owocowy smak i intensywny kolor mandarynek zachwyci każdego miłośnika deserów. To świetny wybór nawet po obfitym obiedzie, a jego przygotowanie pozwala w pełni wykorzystać sezon na mandarynki.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Biszkopt

6 szt. jaja

200 g cukier

180 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

50 ml olej

Masa mandarynkowa

500 g mandarynki

100 g cukier

150 ml sok z mandarynek

30 g skrobia ziemniacza

150 g masło

Polewa

100 g biała czekolada

3 szt. mandarynki

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż tortownicę (średnica 24 cm) papierem do pieczenia.

2

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.

3

Dodaj po jednym żółtku do ubitej masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach.

4

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

5

Na końcu dodaj olej i delikatnie wymieszaj szpatułką.

6

Przelej masę do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostudź.

7

W międzyczasie przygotuj masę mandarynkową. Obierz mandarynki i zmiksuj je na gładkie purée.

8

W garnku wymieszaj purée z mandarynek, cukier i sok mandarynkowy. Podgrzewaj na małym ogniu.

9

Rozpuść skrobię w 50 ml zimnej wody, a następnie dodaj ją do gotującej się masy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

10

Ostudzoną masę zmiksuj z miękkim masłem, aż będzie kremowa i puszysta.

11

Przekrój ostudzony biszkopt na 2 lub 3 równe blaty.

12

Nałóż masę mandarynkową między blatami, dokładnie rozprowadzając.

13

Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą masy.

14

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie polej nią wierzch ciasta, tworząc ozdobne wzory.

15

Udekoruj ciasto kawałkami świeżych mandarynek.

16

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

468

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły