Ciasto z masą mandarynkową

Lubella
Ciasto z masą mandarynkową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Delikatne i wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone aromatyczną masą mandarynkową — idealne na każdą okazję! Owocowy smak i intensywny kolor mandarynek zachwyci każdego miłośnika deserów. To świetny wybór nawet po obfitym obiedzie, a jego przygotowanie pozwala w pełni wykorzystać sezon na mandarynki.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Biszkopt

6 szt. jaja

200 g cukier

180 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

50 ml olej

Masa mandarynkowa

500 g mandarynki

100 g cukier

150 ml sok z mandarynek

30 g skrobia ziemniacza

150 g masło

Polewa

100 g biała czekolada

3 szt. mandarynki

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż tortownicę (średnica 24 cm) papierem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.

Dodaj po jednym żółtku do ubitej masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach.

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

Na końcu dodaj olej i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przelej masę do formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostudź.

W międzyczasie przygotuj masę mandarynkową. Obierz mandarynki i zmiksuj je na gładkie purée.

W garnku wymieszaj purée z mandarynek, cukier i sok mandarynkowy. Podgrzewaj na małym ogniu.

Rozpuść skrobię w 50 ml zimnej wody, a następnie dodaj ją do gotującej się masy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Ostudzoną masę zmiksuj z miękkim masłem, aż będzie kremowa i puszysta.

Przekrój ostudzony biszkopt na 2 lub 3 równe blaty.

Nałóż masę mandarynkową między blatami, dokładnie rozprowadzając.

Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą masy.

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie polej nią wierzch ciasta, tworząc ozdobne wzory.

Udekoruj ciasto kawałkami świeżych mandarynek.

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

468

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

73

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły