Ciasto z masą jabłkową

m7
Ciasto z masą jabłkową

0

3 / 2

Rewelacyjne w smaku ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną zadowoli każde podniebienie. Idealnie sprawdzi się na uroczyste spotkania.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 kg jabłka

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier

0.25 szkl. woda

0.75 szkl. kasza manna

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. cukier waniliowy

1 łyżka masło

5 łyżka cukier puder

2 łyżka żelatyna

10 dag. wiórki kokosowe

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopniach C.

2

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę masła, smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.

3

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.

4

Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły