Ciasto z masą jabłkową
m7
Rewelacyjne w smaku ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną zadowoli każde podniebienie. Idealnie sprawdzi się na uroczyste spotkania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
416
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Rewelacyjne w smaku ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną zadowoli każde podniebienie. Idealnie sprawdzi się na uroczyste spotkania.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
0.25 szkl. woda
0.75 szkl. kasza manna
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka masło
5 łyżka cukier puder
2 łyżka żelatyna
10 dag. wiórki kokosowe
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopniach C.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę masła, smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
416
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.