Ciasto z masą brzoskwiniową

uwielbiampl
Ciasto z masą brzoskwiniową

1

0 / 0

Pyszny deser z masą brzoskwiniową to pomysł na letnie, uroczyste spotkania w gronie najbliższych.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier puder

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. brzoskwinia

1 szt. budyń śmietankowy

6 szt. białko jaja kurzego

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

6 szt. żółtko jaja kurzego

20 dek. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Za pomocą miksera ubijamy białka razem z cukrem i żółtkami na sztywno. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

2

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 min. Po wystygnięciu ciasta przecinamy je na pół i delikatnie nasączamy sokiem z brzoskwiń.

3

Odlewamy szklankę soku z brzoskwiń i na tym soku gotujemy budyń. Margarynę razem z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy na gładką masę. Dodajemy wystudzony budyń i ucieramy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy drobno pokrojone brzoskwinie, drugą odstawiamy na bok.

4

Margarynę ucieramy razem z cukrem pudrem i kokosem. Osobno ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając.

5

Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy maską kokosową, a następnie nakładamy pierwszą część masy brzoskwiniowej. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i górę smarujemy pozostałą masą (bez brzoskwiń).

6

Na samą górę układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły