Ciasto z masą brzoskwiniową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z masą brzoskwiniową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1715674746686.jpg&w=3840&q=75)
Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu to idealny wybór dla wszystkich miłośników egzotycznych słodkości. Jest lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie lub specjalne okazje. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu to idealny wybór dla wszystkich miłośników egzotycznych słodkości. Jest lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie lub specjalne okazje. Życzymy smacznego!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. brzoskwinia
1 szt. budyń śmietankowy
6 szt. białko jaja kurzego
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
6 szt. białko jaja kurzego
6 szt. żółtko jaja kurzego
20 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Za pomocą miksera białka ubić na sztywno razem z cukrem i żółtkami.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować boków) i wylać ciasto.
Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 min.
Po wystygnięciu ciasta przeciąż je na pół i delikatnie nasączyć sokiem z (puszki) brzoskwiń.
Odlać szklankę soku z brzoskwiń, jeżeli braknie można dolać wody.
Na tym soku ugotować budyń.
Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę.
Dodać wystudzony budyń i ucierać.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie, drugą odstawić na bok.
Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i kokosem.
Osobno ubić biała na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.
Przełożenie ciasta: Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować maską kokosową a następnie nałożyć pierwszą część masy brzoskwiniowej. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i górę posmarować pozostałą masą (bez brzoskwiń).
Na samą górę ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować wiórkami kokosowymi.