Ciasto z masą brzoskwiniową

m7
Ciasto z masą brzoskwiniową

1

0 / 0

Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu. Trochę egzotyki w pochmurnie dni szczególnie się przyda.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier puder

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. brzoskwinia

1 szt. budyń śmietankowy

6 szt. białko jaja kurzego

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

6 szt. białko jaja kurzego

6 szt. żółtko jaja kurzego

20 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Za pomocą miksera białka ubić na sztywno razem z cukrem i żółtkami.

2

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

3

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować boków) i wylać ciasto.

4

Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 min.

5

Po wystygnięciu ciasta przeciąż je na pół i delikatnie nasączyć sokiem z (puszki) brzoskwiń.

6

Odlać szklankę soku z brzoskwiń, jeżeli braknie można dolać wody.

7

Na tym soku ugotować budyń.

8

Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę.

9

Dodać wystudzony budyń i ucierać.

10

Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie, drugą odstawić na bok.

11

Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i kokosem.

12

Osobno ubić biała na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.

13

Przełożenie ciasta: Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować maską kokosową a następnie nałożyć pierwszą część masy brzoskwiniowej. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i górę posmarować pozostałą masą (bez brzoskwiń).

14

Na samą górę ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły