Ciasto z masą brzoskwiniową
m7
Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu to idealny wybór dla wszystkich miłośników egzotycznych słodkości. Jest lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie lub specjalne okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu to idealny wybór dla wszystkich miłośników egzotycznych słodkości. Jest lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie lub specjalne okazje. Życzymy smacznego!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. brzoskwinia
1 szt. budyń śmietankowy
6 szt. białko jaja kurzego
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
6 szt. białko jaja kurzego
6 szt. żółtko jaja kurzego
20 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Za pomocą miksera białka ubić na sztywno razem z cukrem i żółtkami.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować boków) i wylać ciasto.
Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 min.
Po wystygnięciu ciasta przeciąż je na pół i delikatnie nasączyć sokiem z (puszki) brzoskwiń.
Odlać szklankę soku z brzoskwiń, jeżeli braknie można dolać wody.
Na tym soku ugotować budyń.
Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę.
Dodać wystudzony budyń i ucierać.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie, drugą odstawić na bok.
Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i kokosem.
Osobno ubić biała na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.
Przełożenie ciasta: Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować maską kokosową a następnie nałożyć pierwszą część masy brzoskwiniowej. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i górę posmarować pozostałą masą (bez brzoskwiń).
Na samą górę ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.