Ciasto z masą brzoskwiniową

m7
Ciasto z masą brzoskwiniową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto biszkoptowe z masą brzoskwiniową z dodatkiem kokosu to idealny wybór dla wszystkich miłośników egzotycznych słodkości. Jest lekkie, orzeźwiające i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie lub specjalne okazje. Życzymy smacznego!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier puder

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. brzoskwinia

1 szt. budyń śmietankowy

6 szt. białko jaja kurzego

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

6 szt. białko jaja kurzego

6 szt. żółtko jaja kurzego

20 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


Za pomocą miksera białka ubić na sztywno razem z cukrem i żółtkami.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować boków) i wylać ciasto.

Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 min.

Po wystygnięciu ciasta przeciąż je na pół i delikatnie nasączyć sokiem z (puszki) brzoskwiń.

Odlać szklankę soku z brzoskwiń, jeżeli braknie można dolać wody.

Na tym soku ugotować budyń.

Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę.

Dodać wystudzony budyń i ucierać.

Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie, drugą odstawić na bok.

Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i kokosem.

Osobno ubić biała na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając.

Przełożenie ciasta: Pierwszą warstwę biszkoptu posmarować maską kokosową a następnie nałożyć pierwszą część masy brzoskwiniowej. Przykryć drugą warstwą biszkoptu i górę posmarować pozostałą masą (bez brzoskwiń).

Na samą górę ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

446

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły