Ciasto z marmoladą
m7
Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.
0
0 / 0
Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
115 olej
130 sok pomarańczowy
2 łyżeczka proszek do pieczenia
70 g cukier
170 g lubella mąka puszysta uniwersalna
280 g kasza manna
60 g migdały
112 g marmolada
60 g żurawina łowicz
3 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę keksowa natłuścić oliwa. Białka ubić na sztywno z cukrem.
W drugiej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i migdały. Osobno utrzeć żółtka na puszysto. Oliwę połączyć z sokiem pomarańczy i marmoladą i wmieszać do żółtek. Dodać składniki suche i wymieszać, następnie połączyć z białkami. Wsypać żurawinę i zamieszać. Masę przelać do foremki i piec ok. 30 min. Jeśli ciasto się wcześniej zbyt zrumieni, przykryć kawałkiem folii.