Ciasto z marmoladą

m7
Ciasto z marmoladą

0

0 / 0

Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

115 olej

130 sok pomarańczowy

2 łyżecz. proszek do pieczenia

70 g cukier

170 g lubella mąka puszysta uniwersalna

280 g kasza manna

60 g migdały

112 g marmolada

60 g żurawina łowicz

3 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę keksowa natłuścić oliwa. Białka ubić na sztywno z cukrem.

2

W drugiej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i migdały. Osobno utrzeć żółtka na puszysto. Oliwę połączyć z sokiem pomarańczy i marmoladą i wmieszać do żółtek. Dodać składniki suche i wymieszać, następnie połączyć z białkami. Wsypać żurawinę i zamieszać. Masę przelać do foremki i piec ok. 30 min. Jeśli ciasto się wcześniej zbyt zrumieni, przykryć kawałkiem folii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

640

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły