Ciasto z marmoladą
m7
Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
640
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
115 olej
130 sok pomarańczowy
2 łyżecz. proszek do pieczenia
70 g cukier
170 g lubella mąka puszysta uniwersalna
280 g kasza manna
60 g migdały
112 g marmolada
60 g żurawina łowicz
3 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę keksowa natłuścić oliwa. Białka ubić na sztywno z cukrem.
W drugiej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i migdały. Osobno utrzeć żółtka na puszysto. Oliwę połączyć z sokiem pomarańczy i marmoladą i wmieszać do żółtek. Dodać składniki suche i wymieszać, następnie połączyć z białkami. Wsypać żurawinę i zamieszać. Masę przelać do foremki i piec ok. 30 min. Jeśli ciasto się wcześniej zbyt zrumieni, przykryć kawałkiem folii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
640
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.