Ciasto z marmoladą

m7
Ciasto z marmoladą

0

0 / 0

Ciasto z marmoladą to typowe ciasto do herbaty. Przedstawiamy przepis na ciasto o mocnym aromacie pomarańczy z nutką migdałów.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

115 olej

130 sok pomarańczowy

2 łyżeczka proszek do pieczenia

70 g cukier

170 g lubella mąka puszysta uniwersalna

280 g kasza manna

60 g migdały

112 g marmolada

60 g żurawina łowicz

3 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę keksowa natłuścić oliwa. Białka ubić na sztywno z cukrem.

2

W drugiej misce wymieszać mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia i migdały. Osobno utrzeć żółtka na puszysto. Oliwę połączyć z sokiem pomarańczy i marmoladą i wmieszać do żółtek. Dodać składniki suche i wymieszać, następnie połączyć z białkami. Wsypać żurawinę i zamieszać. Masę przelać do foremki i piec ok. 30 min. Jeśli ciasto się wcześniej zbyt zrumieni, przykryć kawałkiem folii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły