Ciasto z mandarynkami
Lubella
Ciasto z mandarynkami to pyszna i soczysta propozycja dla miłośników słodkości. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty, a także deser na różne okazje. Delikatne ciasto w połączeniu z orzeźwiającym smakiem i cytrusowym aromatem mandarynek to również świetny wybór na święta. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto z mandarynkami to pyszna i soczysta propozycja dla miłośników słodkości. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty, a także deser na różne okazje. Delikatne ciasto w połączeniu z orzeźwiającym smakiem i cytrusowym aromatem mandarynek to również świetny wybór na święta. Życzymy smacznego!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
350 g mąka pszenna lubella
100 g masło
200 g cukier
10 g proszek do pieczenia
4 szt. jajka kurze
200 ml mleko
5 szt. mandarynki
2 szt. jabłka
1 szt. cukier puder do posypania
Przygotowanie
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać 20 g cukru.
Mandarynki obrać i przekroić wszerz na pół. Ułożyć przekrojoną częścią na spodzie blachy.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Mikserem ubić na puszystą pianę. Wlać mleko, wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i zamieszać.
Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić za pomocą szpatułki.
Piec przez godzinę w 180°C z termoobiegiem.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.