Ciasto z mandarynkami

Lubella
Ciasto z mandarynkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto z mandarynkami to pyszna i soczysta propozycja dla miłośników słodkości. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty, a także deser na różne okazje. Delikatne ciasto w połączeniu z orzeźwiającym smakiem i cytrusowym aromatem mandarynek to również świetny wybór na święta. Życzymy smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

350 g mąka pszenna lubella

100 g masło

200 g cukier

10 g proszek do pieczenia

4 szt. jajka kurze

200 ml mleko

5 szt. mandarynki

2 szt. jabłka

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać 20 g cukru.

Mandarynki obrać i przekroić wszerz na pół. Ułożyć przekrojoną częścią na spodzie blachy.

Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Mikserem ubić na puszystą pianę. Wlać mleko, wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość zmiksować na jednolitą masę.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i zamieszać.

Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić za pomocą szpatułki.

Piec przez godzinę w 180°C z termoobiegiem.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

295

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły