Ciasto z mandarynkami

Lubella
Ciasto z mandarynkami

1

0 / 0

Ciasto z mandarynkami to pyszna i soczysta propozycja dla miłośników słodkości. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty, a także deser na różne okazje. Delikatne ciasto w połączeniu z orzeźwiającym smakiem i cytrusowym aromatem mandarynek to również świetny wybór na święta. Życzymy smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

350 g mąka pszenna lubella

100 g masło

200 g cukier

10 g proszek do pieczenia

4 szt. jajka kurze

200 ml mleko

5 szt. mandarynki

2 szt. jabłka

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać 20 g cukru.

2

Mandarynki obrać i przekroić wszerz na pół. Ułożyć przekrojoną częścią na spodzie blachy.

3

Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Mikserem ubić na puszystą pianę. Wlać mleko, wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość zmiksować na jednolitą masę.

4

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i zamieszać.

5

Wlać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić za pomocą szpatułki.

6

Piec przez godzinę w 180°C z termoobiegiem.

7

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

295

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły