Ciasto z makiem

m7
Ciasto z makiem

0

0 / 0

Proste i szybkie ciasto urozmaicone makiem. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kostka margaryna

1 szkl. mleko

1 szkl. cukier

1 szkl. mak niebieski

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. olejek waniliowy

1 łyżka proszek do pieczenia

30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu margarynę, ciągle ucierając. Masę z margaryny i żółtek wymieszać z przesianą mąką, makiem i mlekiem, dobrze utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Blachę wysmarować tłuszczem, przelać ciasto do formy i piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

413

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły