Ciasto z makiem
m7
Proste i szybkie ciasto urozmaicone makiem. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste i szybkie ciasto urozmaicone makiem. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kostka margaryna
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
1 szkl. mak niebieski
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek waniliowy
1 łyżka proszek do pieczenia
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu margarynę, ciągle ucierając. Masę z margaryny i żółtek wymieszać z przesianą mąką, makiem i mlekiem, dobrze utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Blachę wysmarować tłuszczem, przelać ciasto do formy i piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.