Ciasto z makiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z makiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363439.jpeg&w=3840&q=75)
Proste i szybkie ciasto urozmaicone makiem. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
0
0 / 0
Proste i szybkie ciasto urozmaicone makiem. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kostka margaryna
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
1 szkl. mak niebieski
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek waniliowy
1 łyżka proszek do pieczenia
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu margarynę, ciągle ucierając. Masę z margaryny i żółtek wymieszać z przesianą mąką, makiem i mlekiem, dobrze utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Blachę wysmarować tłuszczem, przelać ciasto do formy i piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.