Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową
decomorreno
Truskawki są przepyszne w każdej postaci, połączone z ciastem kakaowym i lekką pianką tworzą efektowny deser ♥
0
0 / 0
Truskawki są przepyszne w każdej postaci, połączone z ciastem kakaowym i lekką pianką tworzą efektowny deser ♥
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka śmietana
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier
3 szt. białko jaja kurzego
1 opak. budyń śmietankowy bez cukru
400 g truskawki
0.25 szkl. kasza manna lubella
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić. Oderwać kawałek (około 1/4 ciasta) i zamrozić, a resztę wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x 20x cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stop-niach przez około 12-15 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na pół (większe na ćwiartki) i oprószyć kaszą manną. Truskawki wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na truskawki. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 15 minut.