Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową
Kakao DecoMorreno
Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, ale równie dobrze sprawdzi się na specjalne okazje. Gotowe ciasto najlepiej podawać schłodzone, by pianka była idealnie puszysta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
491
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, ale równie dobrze sprawdzi się na specjalne okazje. Gotowe ciasto najlepiej podawać schłodzone, by pianka była idealnie puszysta.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka śmietana
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier
3 szt. białko jaja kurzego
1 opak. budyń śmietankowy bez cukru
400 g truskawki
0.25 szkl. kasza manna lubella
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić. Oderwać kawałek (około 1/4 ciasta) i zamrozić, a resztę wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x 20x cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stop-niach przez około 12-15 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na pół (większe na ćwiartki) i oprószyć kaszą manną. Truskawki wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na truskawki. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 15 minut.