Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową

Kakao DecoMorreno
Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową

0

0 / 0

Ciasto z kruszonką i pianką truskawkową to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, ale równie dobrze sprawdzi się na specjalne okazje. Gotowe ciasto najlepiej podawać schłodzone, by pianka była idealnie puszysta.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 łyżka cukier

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka śmietana

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. cukier

3 szt. białko jaja kurzego

1 opak. budyń śmietankowy bez cukru

400 g truskawki

0.25 szkl. kasza manna lubella

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto półkruche wyrobić. Oderwać kawałek (około 1/4 ciasta) i zamrozić, a resztę wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Następnie wyjąć, wyłożyć blaszkę (20 x 20x cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką i upiec w 180 stop-niach przez około 12-15 minut. Ostudzić.

3

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na pół (większe na ćwiartki) i oprószyć kaszą manną. Truskawki wyłożyć na podpieczony spód.

4

Białka ubić z cukrem, pod koniec wymieszać z budyniem i wyłożyć na truskawki. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

5

Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

491

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły