Ciasto z kremem z kaszy mannej
m7
Ciasto biszkoptowe przełożone kremem kakaowym z kaszy manny z galaretka na wierzchu to nieskomplikowane do wykonania ciasto. Warto wypróbować ten przepis.
0
0 / 0
Ciasto biszkoptowe przełożone kremem kakaowym z kaszy manny z galaretka na wierzchu to nieskomplikowane do wykonania ciasto. Warto wypróbować ten przepis.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l mleko
500 g margaryna zwykła
400 g cukier
400 g kasza manna
1 szkl. cukier
8 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
4 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę utrwalić szklanką cukru,ciągle mieszając dodawać kolejno żółtka i mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na wysmarowaną blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni c. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać kaszę, dodać kakao i mieszać aż masa zgęstnieje. Wrzucić margarynę i poczekać aż się roztopi, wymieszać. Gdy trochę przestygnie wyłożyć na jedną połowę biszkoptu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch zalać tężejąca galaretką lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.