Ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym

maspexdigital
Ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym

1

3.7 / 12

Ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym to idealne połączenie - słodki krem z dodatkiem białej czekolady i kwaskowaty dodatek dżemu z czarnej porzeczki świetnie współgrają. Polecamy wypróbować ten przepis na spotkanie z najbliższymi, będą zachwyceni.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jajko

100 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g cukier puder

20 g masło roztopione

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

200 g biała czekolada

250 g śmietana 36%

250 g mascarpone

100 g wiórki kokosowe

100 g cukier drobny

70 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Najpierw przygotować krem kokosowy.

2

Śmietankę podgrzać, dodać pokruszoną, białą czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a następnie ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wsypać cukier, zmiksować, aż masa zrobi się puszysta, kolejno dodać mascarpone oraz wiórki kokosowe i całość wymieszać. Ponownie przełożyć do lodówki na około 1 godzinę.

3

W międzyczasie przygotować biszkopt.

4

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać roztopione masło, wymieszać. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do masy, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie, szpatułką połączyć z masą. Blaszkę (25cm x 25cm) nasmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy.

5

Piec 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 części.

6

Na spód biszkoptu nałożyć 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować. Kolejno nałożyć 1/2 porcji kremu kokosowego, rozsmarować. Położyć blat biszkoptu i ponownie posmarować dżemem i kremem kokosowym.

7

Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto odłożyć na minimum 3 godziny do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły