Ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym
maspexdigital
0
3.7 / 12
0
Ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym to idealne połączenie - słodki krem z dodatkiem białej czekolady i kwaskowaty dodatek dżemu z czarnej porzeczki świetnie współgrają. Polecamy wypróbować ten przepis na spotkanie z najbliższymi, będą zachwyceni.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt jajko
100 gr mąka pszenna tortowa lubella
100 gr cukier puder
20 gr masło roztopione
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szcz. sól
200 gr biała czekolada
250 gr śmietana 36%
250 gr mascarpone
100 gr wiórki kokosowe
100 gr cukier drobny
70 gr wiórki kokosowe
Przygotowanie
Najpierw przygotować krem kokosowy.
Śmietankę podgrzać, dodać pokruszoną, białą czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a następnie ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wsypać cukier, zmiksować, aż masa zrobi się puszysta, kolejno dodać mascarpone oraz wiórki kokosowe i całość wymieszać. Ponownie przełożyć do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować biszkopt.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać roztopione masło, wymieszać. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do masy, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie, szpatułką połączyć z masą. Blaszkę (25cm x 25cm) nasmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy.
Piec 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 części.
Na spód biszkoptu nałożyć 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować. Kolejno nałożyć 1/2 porcji kremu kokosowego, rozsmarować. Położyć blat biszkoptu i ponownie posmarować dżemem i kremem kokosowym.
Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto odłożyć na minimum 3 godziny do lodówki.