Ciasto z kremem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z kremem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7482-1702058012350.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto z kremem śmietanowo-jogurtowym i orzechami. Polecamy dla łasuchów i nie tylko, bo jest bardzo lekkie i bardzo smaczne. A w dodatku jest efektowny i pięknie wygląda po przekrojeniu.
1
0 / 0
Ciasto z kremem śmietanowo-jogurtowym i orzechami. Polecamy dla łasuchów i nie tylko, bo jest bardzo lekkie i bardzo smaczne. A w dodatku jest efektowny i pięknie wygląda po przekrojeniu.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżecz. żelatyna
0.75 szkl. cukier puder
2.50 szkl. wiórki kokosowe
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. dżem łowicz malinowy
4 szt. żółtko jaja kurzego
0.60 szkl. cukier puder
5 dag. cukier
20 dag. jogurt waniliowy
15 dag. masło
40 dag. mąka lubella puszysta tortowa
10 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Kruche ciasto zagnieść z mąki tortowej, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 placki. Każdy placek upiec oddzielnie. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody do napęcznienie, a następnie rozpuścić na niewielkim ogniu i potem ostudzić. Jogurt połączyć z cukrem i dodać ostrożnie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym.
Białka ubić z resztą cukru pudru i kokosem. W formie, w której było pieczone ciasto kruche, upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu, aż lekko się zezłoci i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich. Wyjąć z blaszki i ostudzić.
Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem malinowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową. Przyłożyć drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem. Na dżem położyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.