Ciasto z kremem

m7
Ciasto z kremem

1

0 / 0

Ciasto z kremem śmietanowo-jogurtowym i orzechami. Polecamy dla łasuchów i nie tylko, bo jest bardzo lekkie i bardzo smaczne. A w dodatku jest efektowny i pięknie wygląda po przekrojeniu.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

3 łyżecz. żelatyna

0.75 szkl. cukier puder

2.50 szkl. wiórki kokosowe

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. dżem łowicz malinowy

4 szt. żółtko jaja kurzego

0.60 szkl. cukier puder

5 dag. cukier

20 dag. jogurt waniliowy

15 dag. masło

40 dag. mąka lubella puszysta tortowa

10 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Kruche ciasto zagnieść z mąki tortowej, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 placki. Każdy placek upiec oddzielnie. Ostudzić.

2

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody do napęcznienie, a następnie rozpuścić na niewielkim ogniu i potem ostudzić. Jogurt połączyć z cukrem i dodać ostrożnie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym.

3

Białka ubić z resztą cukru pudru i kokosem. W formie, w której było pieczone ciasto kruche, upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu, aż lekko się zezłoci i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich. Wyjąć z blaszki i ostudzić.

4

Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem malinowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową. Przyłożyć drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem. Na dżem położyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły