2

Składniki

1 Szczypta
sól
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Łyżeczki
sól
0.5 Łyżeczki
gałka muszkatołowa
150 Gramów
Mąka pełnoziarnista
120 Gramów
Twarożek
150 Gramów
szpinak
100 Gramów
śmietana
60 Gramów
Ser pleśniowy
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Kalarepa
1 Łyżka
oliwa z oliwek
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
1 Łyżka
woda
1 Łyżka
nasiona słonecznika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.
  2. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągnąć brzeg do 2 cm.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni c.
  4. Szpinak umyć i przebrać. Poddusić w niewielkiej ilości wody, potem odsączyć. Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Szpinak rozłożyć na cieście i posypać na wierzchu wiórkami kalarepki.
  6. Wymieszać śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, wylać na warzywa.
  7. Całość posypać serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.
  8. Ciasto piec w piekarniku ok. 30 minut.

Opis

Pyszne ciasto. Najlepsze dla naszych najmłodszych pociech. Bardzo zdrowe!!

Podobne przepisy

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Penne z grzybami i serem pleśniowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne z grzybami i serem pleśniowym

Makaron z pesto

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z pesto

Cieciorka w pomidorowym sosie curry

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Cieciorka w pomidorowym sosie curry

Penne z szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne z szpinakiem

Burrito

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Burrito

Lasagne pomarańczowe

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Spaghetti alla carbonara

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti alla carbonara

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!