Ciasto z kalarepką i szpinakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z kalarepką i szpinakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974822019.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto, najlepsze dla naszych najmłodszych pociech. Bardzo zdrowe i oryginalne połączenie.
2
0 / 0
Pyszne ciasto, najlepsze dla naszych najmłodszych pociech. Bardzo zdrowe i oryginalne połączenie.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
150 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
120 g twarożek
150 g szpinak
100 g śmietana
60 g ser pleśniowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. kalarepa
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka woda
1 łyżka nasiona słonecznika
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.
Ciasto włożyć do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągnąć brzeg do 2 cm.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Szpinak umyć i przebrać. Poddusić w niewielkiej ilości wody, potem odsączyć. Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szpinak rozłożyć na cieście i posypać na wierzchu wiórkami kalarepki.
Wymieszać śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, wylać na warzywa.
Całość posypać serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.
Ciasto piec w piekarniku ok. 30 minut.