Ciasto z kalarepką i szpinakiem

m7
Ciasto z kalarepką i szpinakiem

2

0 / 0

Pyszne ciasto, najlepsze dla naszych najmłodszych pociech. Bardzo zdrowe i oryginalne połączenie.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

150 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

120 g twarożek

150 g szpinak

100 g śmietana

60 g ser pleśniowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. kalarepa

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka woda

1 łyżka nasiona słonecznika

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.

2

Ciasto włożyć do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągnąć brzeg do 2 cm.

3

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

4

Szpinak umyć i przebrać. Poddusić w niewielkiej ilości wody, potem odsączyć. Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

5

Szpinak rozłożyć na cieście i posypać na wierzchu wiórkami kalarepki.

6

Wymieszać śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, wylać na warzywa.

7

Całość posypać serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.

8

Ciasto piec w piekarniku ok. 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

340

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły