Ciasto z kalarepą i szpinakiem
uwielbiampl
1
0 / 0
0
Wyjątkowe danie dla całej rodziny - ciasto z kalarepą i szpinakiem. Potrawa bezmięsna - świetny składniki diety wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, szpinak, ser pleśniowy, twarożek, śmietana, kalarepa, żółtko jaja kurzego, oliwa z oliwek, łyżka wody, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól oraz nasiona słonecznika.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
5 porcji
Składniki
150 gr mąka pełne ziarno pszenna
150 gr szpinak
60 gr ser pleśniowy
120 gr twarożek
100 gr śmietana
1 szt kalarepa
1 szt żółtko jaja kurzego
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka woda
1 łyżka nasiona słonecznika
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa
0.50 łyżeczka sól
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.
Ciasto wkładamy do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągamy brzeg do 2 cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
Szpinak myjemy i przebieramy. Podduszamy w niewielkiej ilości wody, następnie odsączamy. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Szpinak rozkładamy na cieście i posypujemy na wierzchu wiórkami kalarepy.
Mieszamy śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, potem wylewamy na warzywa.
Całość posypujemy serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.
Ciasto pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.