Ciasto z kalarepą i szpinakiem
uwielbiampl
Wyjątkowe danie dla całej rodziny - ciasto z kalarepą i szpinakiem. Potrawa bezmięsna - świetny składniki diety wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, szpinak, ser pleśniowy, twarożek, śmietana, kalarepa, żółtko jaja kurzego, oliwa z oliwek, łyżka wody, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól oraz nasiona słonecznika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wyjątkowe danie dla całej rodziny - ciasto z kalarepą i szpinakiem. Potrawa bezmięsna - świetny składniki diety wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, szpinak, ser pleśniowy, twarożek, śmietana, kalarepa, żółtko jaja kurzego, oliwa z oliwek, łyżka wody, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól oraz nasiona słonecznika.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 g mąka pełne ziarno pszenna
150 g szpinak
60 g ser pleśniowy
120 g twarożek
100 g śmietana
1 szt. kalarepa
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka woda
1 łyżka nasiona słonecznika
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.
Ciasto wkładamy do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągamy brzeg do 2 cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
Szpinak myjemy i przebieramy. Podduszamy w niewielkiej ilości wody, następnie odsączamy. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Szpinak rozkładamy na cieście i posypujemy na wierzchu wiórkami kalarepy.
Mieszamy śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, potem wylewamy na warzywa.
Całość posypujemy serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.
Ciasto pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.