Ciasto z kalarepą i szpinakiem

uwielbiampl
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

1

0 / 0

Wyjątkowe danie dla całej rodziny - ciasto z kalarepą i szpinakiem. Potrawa bezmięsna - świetny składniki diety wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, szpinak, ser pleśniowy, twarożek, śmietana, kalarepa, żółtko jaja kurzego, oliwa z oliwek, łyżka wody, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól oraz nasiona słonecznika.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 g mąka pełne ziarno pszenna

150 g szpinak

60 g ser pleśniowy

120 g twarożek

100 g śmietana

1 szt. kalarepa

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka woda

1 łyżka nasiona słonecznika

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z żółtkiem, twarożkiem, olejem i solą.

2

Ciasto wkładamy do natłuszczonej formy (24 cm). Podciągamy brzeg do 2 cm.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.

4

Szpinak myjemy i przebieramy. Podduszamy w niewielkiej ilości wody, następnie odsączamy. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

5

Szpinak rozkładamy na cieście i posypujemy na wierzchu wiórkami kalarepy.

6

Mieszamy śmietanę z mąką, łyżką stołową wody, solą i gałką, potem wylewamy na warzywa.

7

Całość posypujemy serem pokrojonym w drobną kostkę i pestkami słonecznika.

8

Ciasto pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły