Ciasto z kakaowym musem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Ciasto z kakaowym musem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976998427.jpeg&w=3840&q=75)
Sprawdź nasz pomysł na przepyszny domowy wypiek - ciasto z kakaowym musem. Niezwykle prosty przepis, który nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym adeptom cukiernictwa. Niesamowity efekt gwarantowany!
0
5 / 1
Sprawdź nasz pomysł na przepyszny domowy wypiek - ciasto z kakaowym musem. Niezwykle prosty przepis, który nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym adeptom cukiernictwa. Niesamowity efekt gwarantowany!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mus
45 g kakao decomorreno
8 szt. żółtko jaja kurzego
100 g cukier puder
300 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
60 g kakao decomorreno
150 g mąka migdałowa
3 szt. jaja
100 g masło
200 g cukier puder
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotuj ciasto: jajka wymieszaj z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem, kakao oraz szczyptą soli.
Następnie dodaj mąkę migdałową (zblendowane migdały) oraz sodę oczyszczoną.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, piecz przez około 40 minut w temp. 180°C, do tak zwanego suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie możesz przygotować mus kakaowy: żółtka wraz z cukrem ubij na puszysty krem w kąpieli wodnej.
Dodaj następnie kakao.
Masę kakaową ubij na sztywno z mascarpone i tłustą śmietanką.
Przełóż gęsty mus na ciasto. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp wierzch kakao.