Ciasto z kakaowym musem
decomorreno
Sprawdź nasz pomysł na przepyszny domowy wypiek - ciasto z kakaowym musem. Niezwykle prosty przepis, który nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym adeptom cukiernictwa. Niesamowity efekt gwarantowany!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Sprawdź nasz pomysł na przepyszny domowy wypiek - ciasto z kakaowym musem. Niezwykle prosty przepis, który nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym adeptom cukiernictwa. Niesamowity efekt gwarantowany!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mus
45 g kakao decomorreno
8 szt. żółtko jaja kurzego
100 g cukier puder
300 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
60 g kakao decomorreno
150 g mąka migdałowa
3 szt. jaja
100 g masło
200 g cukier puder
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotuj ciasto: jajka wymieszaj z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem, kakao oraz szczyptą soli.
Następnie dodaj mąkę migdałową (zblendowane migdały) oraz sodę oczyszczoną.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, piecz przez około 40 minut w temp. 180°C, do tak zwanego suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie możesz przygotować mus kakaowy: żółtka wraz z cukrem ubij na puszysty krem w kąpieli wodnej.
Dodaj następnie kakao.
Masę kakaową ubij na sztywno z mascarpone i tłustą śmietanką.
Przełóż gęsty mus na ciasto. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp wierzch kakao.