Ciasto z kakaowym musem

decomorreno
Ciasto z kakaowym musem

0

5 / 1

Sprawdź nasz pomysł na przepyszny domowy wypiek - ciasto z kakaowym musem. Niezwykle prosty przepis, który nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym adeptom cukiernictwa. Niesamowity efekt gwarantowany!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

500 g mus

45 g kakao decomorreno

8 szt. żółtko jaja kurzego

100 g cukier puder

300 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

60 g kakao decomorreno

150 g mąka migdałowa

3 szt. jaja

100 g masło

200 g cukier puder

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto: jajka wymieszaj z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem, kakao oraz szczyptą soli.

2

Następnie dodaj mąkę migdałową (zblendowane migdały) oraz sodę oczyszczoną.

3

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, piecz przez około 40 minut w temp. 180°C, do tak zwanego suchego patyczka.

4

Gdy ciasto wystygnie możesz przygotować mus kakaowy: żółtka wraz z cukrem ubij na puszysty krem w kąpieli wodnej.

5

Dodaj następnie kakao.

6

Masę kakaową ubij na sztywno z mascarpone i tłustą śmietanką.

7

Przełóż gęsty mus na ciasto. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

8

Przed podaniem posyp wierzch kakao.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły