Ciasto z jeżynami i galaretką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Ciasto z jeżynami i galaretką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335049.jpeg&w=3840&q=75)
Wykorzystaj owoce sezonowe i upiecz aromatyczne ciasto z jeżynami. Ciasto jeżynowe z galaretką to nieodzowny smak lata! Prosty przepis, a efekt murowany. Spróbujesz raz i pokochasz na zawsze ♥
0
5 / 1
Wykorzystaj owoce sezonowe i upiecz aromatyczne ciasto z jeżynami. Ciasto jeżynowe z galaretką to nieodzowny smak lata! Prosty przepis, a efekt murowany. Spróbujesz raz i pokochasz na zawsze ♥
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
140 g mąka lubella puszysta tortowa
125 g cukier drobny
50 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g maliny
200 g jeżyny
2 szt. galaretka malinowa
4 łyżka woda przegotowana
3 łyżka sok z cytryny
1 szt. bita śmietana
Przygotowanie
Masło roztopić w rondelku, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie wlać roztopione masło, wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i bardzo delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Spód formy (20cm x 20cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec około 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Wodę oraz sok z cytryny wymieszać i nasączyć ciasto.
Galaretki wymieszać w 800 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki, aby galaretka lekko stężała.
Owoce ułożyć na cieście, a na wierzch wyłożyć galaretkę. Odstawić do lodówki, do momentu, aż galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.