Ciasto z jeżynami i galaretką

lubella
Ciasto z jeżynami i galaretką

0

5 / 1

Wykorzystaj owoce sezonowe i upiecz aromatyczne ciasto z jeżynami. Ciasto jeżynowe z galaretką to nieodzowny smak lata! Prosty przepis, a efekt murowany. Spróbujesz raz i pokochasz na zawsze ♥

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

140 g mąka lubella puszysta tortowa

125 g cukier drobny

50 g masło

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g maliny

200 g jeżyny

2 szt. galaretka malinowa

4 łyżka woda przegotowana

3 łyżka sok z cytryny

1 szt. bita śmietana

Przygotowanie


1

Masło roztopić w rondelku, ostudzić.

2

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie wlać roztopione masło, wymieszać.

3

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i bardzo delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.

4

Spód formy (20cm x 20cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec około 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

5

Wodę oraz sok z cytryny wymieszać i nasączyć ciasto.

6

Galaretki wymieszać w 800 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki, aby galaretka lekko stężała.

7

Owoce ułożyć na cieście, a na wierzch wyłożyć galaretkę. Odstawić do lodówki, do momentu, aż galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły