Ciasto z jagodami i kruszonką
eluchap
Ciasto z jagodami i kruszonką to prawdziwe niebo w gębie. Łatwe do przygotowania ciasto, zachwyci wszystkich, a degustacja nie skończy się na jednym kawałku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
590
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z jagodami i kruszonką to prawdziwe niebo w gębie. Łatwe do przygotowania ciasto, zachwyci wszystkich, a degustacja nie skończy się na jednym kawałku.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g margaryna zwykła
200 g cukier
400 g lubella mąka puszysta uniwersalna
100 g migdały
400 g śmietana 36%
300 g twaróg chudy
80 g cukier
500 g jagody
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. budyń śmietankowy
3 szt. jajko
Przygotowanie
Miękki tłuszcz starannie zagnieść z cukrem, jajkiem, żółtkiem, mąką, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli.
Około 3/4 ciasta kruchego przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Kwaśną śmietanę, twaróg śmietankowy utrzeć na gładką masę z 3 jajkami, 80g cukru i budyniem. Dodać 2/3 jagód.
Wlać krem na blaszkę. Po 30 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika posypać wierzch kruszonką i resztą jagód.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Piec w 175 stopniach C przez godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
590
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.