Ciasto z jagodami
eluchap
Słodki i boski sernik na zimno z jagodami na biszkoptowym spodzie. Serniki na zimno to zdecydowanie smaki lata i idealne desery na tę porę roku.
2
0 / 0
Słodki i boski sernik na zimno z jagodami na biszkoptowym spodzie. Serniki na zimno to zdecydowanie smaki lata i idealne desery na tę porę roku.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg serek homogenizowany
1 łyżeczka proszek do pieczenia
4 łyżeczka cukier puder
2 łyżeczka żelatyna
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. galaretka agrestowa
1 szt. galaretka wiśniowa
1 szt. wiórki czekoladowe
3 łyżka cukier
3 łyżka mąka pszenna tortowa
30 dek. czarne jagody
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wlać do podłużnej formy o wymiarach 28cm x15 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie.
Serek wymieszać z cukrem pudrem, wlać zimną, płyną galaretkę (galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody).
Dodać jagody i wymieszać.
Na zimny biszkopt wlać płynną masę i szybko wstawić do lodówki.
Gdy masa stężeje wlać galaretkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki.
Tak przygotowane schłodzone ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi.