Ciasto z jagodami

eluchap
Ciasto z jagodami

2

0 / 0

Słodki i boski sernik na zimno z jagodami na biszkoptowym spodzie. Serniki na zimno to zdecydowanie smaki lata i idealne desery na tę porę roku.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg serek homogenizowany

1 łyżeczka proszek do pieczenia

4 łyżeczka cukier puder

2 łyżeczka żelatyna

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. galaretka agrestowa

1 szt. galaretka wiśniowa

1 szt. wiórki czekoladowe

3 łyżka cukier

3 łyżka mąka pszenna tortowa

30 dek. czarne jagody

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić.

2

Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

3

Wlać do podłużnej formy o wymiarach 28cm x15 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.

4

Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie.

5

Serek wymieszać z cukrem pudrem, wlać zimną, płyną galaretkę (galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody).

6

Dodać jagody i wymieszać.

7

Na zimny biszkopt wlać płynną masę i szybko wstawić do lodówki.

8

Gdy masa stężeje wlać galaretkę wiśniową i ponownie wstawić do lodówki.

9

Tak przygotowane schłodzone ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły