Example thumb
2

Składniki

1.5 Kilograma
jabłka
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło extra
1 Litr
mleko
450 Gramów
mąka pszenna
1 Szklanka
cukier puder
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Sztuki
budyń waniliowy
2 Łyżki
śmietana 12%
4 Łyżki
cukier puder
4 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja miałam 23x27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160 stopni, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście.
  3. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując litr mleka i 6 łyżek cukru (jeśli budynie są bez cukru). Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Opis

Przepis znalazłam na pewnym blogu kulinarnym. Ciasto smakuje super. Polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!