Ciasto z jabłkami i budyniem

m7
Ciasto z jabłkami i budyniem

2

3.7 / 7

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami, budyniem i kruszonką. To ciasto jest niesamowicie dobre i znika z talerzy w mgnieniu oka.

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 l mleko

450 g mąka pszenna

1 szkl. cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń waniliowy

2 łyżka śmietana 12%

4 łyżka cukier puder

4 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce. Podzielić je na 2 części.

2

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

3

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście.

4

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując litr mleka i 6 łyżek cukru (jeśli budynie są bez cukru). Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

5

Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

286

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły