Ciasto z jabłkami i budyniem
m7
Przepis na pyszne ciasto z jabłkami, budyniem i kruszonką. To ciasto jest niesamowicie dobre i znika z talerzy w mgnieniu oka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.7 / 7
Przepis na pyszne ciasto z jabłkami, budyniem i kruszonką. To ciasto jest niesamowicie dobre i znika z talerzy w mgnieniu oka.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 l mleko
450 g mąka pszenna
1 szkl. cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń waniliowy
2 łyżka śmietana 12%
4 łyżka cukier puder
4 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce. Podzielić je na 2 części.
Kwadratową blaszkę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując litr mleka i 6 łyżek cukru (jeśli budynie są bez cukru). Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.