Ciasto z herbatnikami

m7

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami, budyniem brzoskwiniowo-pomarańczowym, herbatnikami i bitą śmietaną poleca się na niedzielę lub spotkanie z rodziną. Ciasto jest pyszne, lekkie i wbrew pozorom nieskomplikowane.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
513
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Warstwowe ciasto z brzoskwiniami, budyniem brzoskwiniowo-pomarańczowym, herbatnikami i bitą śmietaną poleca się na niedzielę lub spotkanie z rodziną. Ciasto jest pyszne, lekkie i wbrew pozorom nieskomplikowane.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
200 g herbatniki
200 g herbatniki kakaowe
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. sok pomarańczowy
5 szt. jajko
2 szt. brzoskwinia
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka żelatyna
0.50 l śmietana 36%
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy na puszystą masę.
Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 25 minut w temp. 180*c.
Brzoskwinie odsączamy (sok zostawiamy). Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy brzoskwinie.
Następnie sok z brzoskwiń i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy, natomiast w 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Rozpuszczone budynie wlewamy na gotujący się sok, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wykładamy na ciasto z brzoskwiniami.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy, wlewamy żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony budyń.
Następnie na wierzchu ciasta układamy na przemian raz zwykłe herbatniki, raz w czekoladzie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
513
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.