Ciasto z herbatnikami

m7
Ciasto z herbatnikami

1

0 / 0

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami, budyniem brzoskwiniowo-pomarańczowym, herbatnikami i bitą śmietaną poleca się na niedzielę lub spotkanie z rodziną. Ciasto jest pyszne, lekkie i wbrew pozorom nieskomplikowane.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g herbatniki

200 g herbatniki kakaowe

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. sok pomarańczowy

5 szt. jajko

2 szt. brzoskwinia

2 szt. budyń śmietankowy

2 łyżka żelatyna

0.50 l śmietana 36%

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy na puszystą masę.

2

Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 25 minut w temp. 180*c.

3

Brzoskwinie odsączamy (sok zostawiamy). Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy brzoskwinie.

4

Następnie sok z brzoskwiń i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy, natomiast w 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Rozpuszczone budynie wlewamy na gotujący się sok, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wykładamy na ciasto z brzoskwiniami.

5

Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubijamy, wlewamy żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony budyń.

6

Następnie na wierzchu ciasta układamy na przemian raz zwykłe herbatniki, raz w czekoladzie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły