Ciasto z „dziurami” - z budyniem cytrynowym i polewą czekoladową
decomorreno
Szukasz przepisu na oryginalny wypiek? Zainspiruj się nasza propozycją na ciasto z budyniem cytrynowym i aromatyczną polewą czekoladową, uwieńczoną kandyzowaną skórką cytryny. Dzięki naszemu patentowi nakłuć w biszkopcie - budyń fenomenalnie łączy się i dosłownie wtapia w czekoladowe ciasto. Ciasto jest lekkie i puszyste, a do tego dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.4 / 5
Szukasz przepisu na oryginalny wypiek? Zainspiruj się nasza propozycją na ciasto z budyniem cytrynowym i aromatyczną polewą czekoladową, uwieńczoną kandyzowaną skórką cytryny. Dzięki naszemu patentowi nakłuć w biszkopcie - budyń fenomenalnie łączy się i dosłownie wtapia w czekoladowe ciasto. Ciasto jest lekkie i puszyste, a do tego dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj!
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
5 szt. jaja
200 g masło
200 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sok z cytryny
75 olej
300 g mąka pszenna tortowa lubella
25 g kakao decomorreno
750 mleko
2 szt. żółtko
60 g cukier
30 g mąka ziemniaczana
20 g masło
1 szt. sok z cytryny
600 śmietanka kremowa 36%
40 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
125 g masło
60 śmietanka 36%
1 opak. kandyzowana skórka cytryny
Przygotowanie
Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i zalej łyżeczką soku z cytryny, poczekaj chwilę, aż wytworzy się piana.
Dodaj do całości olej i wymieszaj. Następnie, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z kakao DecoMorreno. Na koniec wmieszaj ubite białka.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45 min. w temperaturze 200 C. Po upieczeniu nakłuj wypiek drewnianą łyżką, aby zrobić dziury.
Przygotuj budyń. W szklance wymieszaj 125 ml mleka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotuj, pod koniec dodaj rozmieszaną mieszankę z mąką. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje.
Na koniec zdejmij budyń z kuchenki i dodaj masło oraz sok z 1 cytryny. Przełóż na ciasto i odstaw do lodówki do wystudzenia.
Przygotuj krem śmietanowy i polewę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wyłóż na schłodzone ciasto.
Aby przygotować polewę rozpuść masło. Dodaj do niego cukier puder oraz kakao DecoMorreno, na koniec dodaj śmietankę.
Gdy polewa lekko przestygnie - wylej ją na ciasto, wierzch posyp kandyzowaną skórką z cytryny. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka