Ciasto z „dziurami” - z budyniem cytrynowym i polewą czekoladową

decomorreno
Ciasto z „dziurami” - z budyniem cytrynowym i polewą czekoladową

0

4.4 / 5

Szukasz przepisu na oryginalny wypiek? Zainspiruj się nasza propozycją na ciasto z budyniem cytrynowym i aromatyczną polewą czekoladową, uwieńczoną kandyzowaną skórką cytryny. Dzięki naszemu patentowi nakłuć w biszkopcie - budyń fenomenalnie łączy się i dosłownie wtapia w czekoladowe ciasto. Ciasto jest lekkie i puszyste, a do tego dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj!

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

5 szt. jaja

200 g masło

200 g cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sok z cytryny

75 olej

300 g mąka pszenna tortowa lubella

25 g kakao decomorreno

750 mleko

2 szt. żółtko

60 g cukier

30 g mąka ziemniaczana

20 g masło

1 szt. sok z cytryny

600 śmietanka kremowa 36%

40 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

125 g masło

60 śmietanka 36%

1 opak. kandyzowana skórka cytryny

Przygotowanie


1

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw.

2

Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i zalej łyżeczką soku z cytryny, poczekaj chwilę, aż wytworzy się piana.

3

Dodaj do całości olej i wymieszaj. Następnie, partiami dodawaj mąkę wymieszaną z kakao DecoMorreno. Na koniec wmieszaj ubite białka.

4

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45 min. w temperaturze 200 C. Po upieczeniu nakłuj wypiek drewnianą łyżką, aby zrobić dziury.

5

Przygotuj budyń. W szklance wymieszaj 125 ml mleka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotuj, pod koniec dodaj rozmieszaną mieszankę z mąką. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje.

6

Na koniec zdejmij budyń z kuchenki i dodaj masło oraz sok z 1 cytryny. Przełóż na ciasto i odstaw do lodówki do wystudzenia.

7

Przygotuj krem śmietanowy i polewę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wyłóż na schłodzone ciasto.

8

Aby przygotować polewę rozpuść masło. Dodaj do niego cukier puder oraz kakao DecoMorreno, na koniec dodaj śmietankę.

9

Gdy polewa lekko przestygnie - wylej ją na ciasto, wierzch posyp kandyzowaną skórką z cytryny. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

389

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły