Ciasto z dżemem śliwkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z dżemem śliwkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8734-1702058068109.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto z dżemem śliwkowym to prosty przepis na pyszne ciasto. Do jego wykonania można użyć również innego dżemu - świetnie sprawdzi się wiśniowy, czy jagodowy.
0
0 / 0
Ciasto z dżemem śliwkowym to prosty przepis na pyszne ciasto. Do jego wykonania można użyć również innego dżemu - świetnie sprawdzi się wiśniowy, czy jagodowy.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 kostka margaryna mleczna
100 g paluszki ptysiowe
50 g drożdże
3 szt. dżem śliwkowy niskosłodzony
2 szt. jaja kurze całe
8 łyżka woda
4 łyżka cukier
5 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.
Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.