Ciasto z dżemem śliwkowym

m7
Ciasto z dżemem śliwkowym

0

0 / 0

Ciasto z dżemem śliwkowym to prosty przepis na pyszne ciasto. Do jego wykonania można użyć również innego dżemu - świetnie sprawdzi się wiśniowy, czy jagodowy.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 kostka margaryna mleczna

100 g paluszki ptysiowe

50 g drożdże

3 szt. dżem śliwkowy niskosłodzony

2 szt. jaja kurze całe

8 łyżka woda

4 łyżka cukier

5 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.

2

Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.

3

Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.

4

Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.

5

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.

6

Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.

7

Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.

8

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

9

Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

621

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

90

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły