Ciasto z czereśniami
m7
Przepis na ciasto z owocami lata, czyli ciasto z czereśniami z masą jajeczną. Warto wypróbować ten nieoczywisty sposób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na ciasto z owocami lata, czyli ciasto z czereśniami z masą jajeczną. Warto wypróbować ten nieoczywisty sposób.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
0.75 szkl. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. skórka z cytryny
4 łyżka migdały
2 łyżka mąka ziemniaczana
10 dag. cukier
30 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. masło śmietankowe
50 dag. czereśnie
Przygotowanie
Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać cukier puder i waniliowy, a potem jajko, migdały i sól.
Wyrobić ciasto, zawinąć w folię, włożyć na 2 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ponakłuwać widelcem.
Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C.
Czereśnie dokładnie opłukać, osączyć, wydrylować.
Jajka ubić z cukrem, zmiksować ze śmietanką, dodać mąkę i skórkę z cytryny, wymieszać.
Osączone czereśnie ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną.
Wstawić do piekarnika i piec w temp.190 stopni C około 40 minut.