Ciasto z czereśniami

m7
Ciasto z czereśniami

0

0 / 0

Przepis na ciasto z owocami lata, czyli ciasto z czereśniami z masą jajeczną. Warto wypróbować ten nieoczywisty sposób.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

250 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

0.75 szkl. cukier puder

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. skórka z cytryny

4 łyżka migdały

2 łyżka mąka ziemniaczana

10 dek. cukier

30 dek. mąka pszenna tortowa

20 dek. masło śmietankowe

50 dek. czereśnie

Przygotowanie


1

Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać cukier puder i waniliowy, a potem jajko, migdały i sól.

2

Wyrobić ciasto, zawinąć w folię, włożyć na 2 godz. do lodówki.

3

Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ponakłuwać widelcem.

4

Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni C.

5

Czereśnie dokładnie opłukać, osączyć, wydrylować.

6

Jajka ubić z cukrem, zmiksować ze śmietanką, dodać mąkę i skórkę z cytryny, wymieszać.

7

Osączone czereśnie ułożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną.

8

Wstawić do piekarnika i piec w temp.190 stopni C około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły