Ciasto z budyniem i truskawkami

EkspertOdKuchni
Ciasto z budyniem i truskawkami

0

0 / 0

Ciasto z budyniem i truskawkami to doskonały wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bazuje na podstawowych składnikach kuchennych, dzięki czemu możemy przygotować pyszne ciasto bez większego wysiłku. Jeżeli cenisz sobie, puszyste i słodkie wypieki, koniecznie przygotuj ciasto z budyniem i truskawkami w swojej kuchni!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

500 g truskawki

1 szt. budyń śmietankowy

120 g cukier

7 g proszek do pieczenia

200 g masło

750 g mleko

70 g cukier puder

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g masła, jajko, sól proszek do pieczenia i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta.

2

Ciasto dzielimy na pół, część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

3

Pozostałą część ciasta wykładamy blaszkę. (wymiary blaszki 20 × 30 cm).

4

Następnie przygotowujemy budyń śmietankowy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

5

Truskawki myjemy, osuszamy je i usuwamy szypułki. Następnie kroimy truskawki na mniejsze kawałki.

6

Na kruchy spód wykładamy budyń i wykładamy na niego pokrojone truskawki. Z lodówki wyciągamy pozostałą część ciasta i trzemy na wierzch robiąc kruszonkę.

7

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy ok. 40 minut.

8

Po wypieczeniu studzimy ciasto i obsypujemy je cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły