Ciasto z budyniem i truskawkami
EkspertOdKuchni
Ciasto z budyniem i truskawkami to doskonały wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bazuje na podstawowych składnikach kuchennych, dzięki czemu możemy przygotować pyszne ciasto bez większego wysiłku. Jeżeli cenisz sobie, puszyste i słodkie wypieki, koniecznie przygotuj ciasto z budyniem i truskawkami w swojej kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
485
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z budyniem i truskawkami to doskonały wybór zarówno na słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na wyjątkowe okazje. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bazuje na podstawowych składnikach kuchennych, dzięki czemu możemy przygotować pyszne ciasto bez większego wysiłku. Jeżeli cenisz sobie, puszyste i słodkie wypieki, koniecznie przygotuj ciasto z budyniem i truskawkami w swojej kuchni!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
500 g truskawki
1 szt. budyń śmietankowy
120 g cukier
7 g proszek do pieczenia
200 g masło
750 g mleko
70 g cukier puder
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g masła, jajko, sól proszek do pieczenia i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta.
Ciasto dzielimy na pół, część owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Pozostałą część ciasta wykładamy blaszkę. (wymiary blaszki 20 × 30 cm).
Następnie przygotowujemy budyń śmietankowy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki myjemy, osuszamy je i usuwamy szypułki. Następnie kroimy truskawki na mniejsze kawałki.
Na kruchy spód wykładamy budyń i wykładamy na niego pokrojone truskawki. Z lodówki wyciągamy pozostałą część ciasta i trzemy na wierzch robiąc kruszonkę.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy ok. 40 minut.
Po wypieczeniu studzimy ciasto i obsypujemy je cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
485
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.