Ciasto z budyniem i jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z budyniem i jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974048959.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto z budyniem i jabłkami to jedno z typowo jesiennych ciast. Pyszne, aromatyczne, warte spróbowania.
2
0 / 0
Ciasto z budyniem i jabłkami to jedno z typowo jesiennych ciast. Pyszne, aromatyczne, warte spróbowania.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
1.50 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l mleko
4 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. masło roślinne
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka cukier waniliowy
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli.
Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.