Ciasto z budyniem i jabłkami
m7
Ciasto z budyniem i jabłkami to jedno z typowo jesiennych ciast. Pyszne, aromatyczne, warte spróbowania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ciasto z budyniem i jabłkami to jedno z typowo jesiennych ciast. Pyszne, aromatyczne, warte spróbowania.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
1.50 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l mleko
4 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. masło roślinne
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka cukier waniliowy
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli.
Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.