Ciasto z budyniem i jabłkami

m7
Ciasto z budyniem i jabłkami

2

0 / 0

Ciasto z budyniem i jabłkami to jedno z typowo jesiennych ciast. Pyszne, aromatyczne, warte spróbowania.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


32 porcje

Składniki

1.50 kg jabłka

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 l mleko

4 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

1 szt. jajko

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. masło roślinne

2 szt. budyń śmietankowy

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części.

2

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

3

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli.

4

Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły