2

Składniki

1.5 Kilograma
jabłka
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Litr
mleko
4 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.75 Szklanki
cukier
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
masło roślinne zwykłe kostka
2 Sztuki
budyń śmietankowy
2 Łyżki
śmietana 18%
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w ósemki. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć jedną część ciasta. Na ciasto poukładać jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzch położyć drugą część ciasta (najlepiej z wałka). Zamiast jabłek do ciasta można użyć dżemu z brzoskwiń lub moreli.
  4. Ciasto z jabłkami i budyniem piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor (około 1 godziny). Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Opis

To jedno z typowo jesiennych ciast pieczonych u mnie w domu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!