Ciasto z budyniem i jabłkami

m7

Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
750 mleko
1 kg jabłka
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń śmietankowy
5 łyżka cukier puder
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.
W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.
Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.
Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w temp. 170 stop. C przez 40-45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.