Ciasto z budyniem i jabłkami

m7
Ciasto z budyniem i jabłkami

0

0 / 0

Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

750 mleko

1 kg jabłka

1 szcz. cukier

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń śmietankowy

5 łyżka cukier puder

3 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.

2

W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.

3

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.

4

Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.

5

Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.

6

Pieczemy w temp. 170 stop. C przez 40-45 minut.

7

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły