Ciasto z budyniem i jabłkami

m7
Ciasto z budyniem i jabłkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

750 mleko

1 kg jabłka

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna zwykła

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń śmietankowy

5 łyżka cukier puder

3 łyżka śmietana

Przygotowanie


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.

W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.

Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.

Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.

Pieczemy w temp. 170 stop. C przez 40-45 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

277

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły