Ciasto z budyniem i jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto z budyniem i jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976330734.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.
0
0 / 0
Pyszne połączenie jabłek i masy budyniowej. Idealny deser do kawy.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
750 mleko
1 kg jabłka
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń śmietankowy
5 łyżka cukier puder
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.
W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.
Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.
Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w temp. 170 stop. C przez 40-45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.