Ciasto z budyniem i agrestem
Lubella
Ciasto z budyniem i agrestem to idealny wybór na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Świetnie sprawdzi się również jako słodki poczęstunek do codziennej kawy lub herbaty. Połączenie kruchego spodu, śmietankowego budyniu i soczystego agrestu z pewnością przypadnie do gustu fanom owocowych i kremowych wypieków. Jeśli szukasz przepisu, który łączy w sobie klasyczne smaki i sezonowe owoce, ciasto z budyniem i agrestem będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
430
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z budyniem i agrestem to idealny wybór na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Świetnie sprawdzi się również jako słodki poczęstunek do codziennej kawy lub herbaty. Połączenie kruchego spodu, śmietankowego budyniu i soczystego agrestu z pewnością przypadnie do gustu fanom owocowych i kremowych wypieków. Jeśli szukasz przepisu, który łączy w sobie klasyczne smaki i sezonowe owoce, ciasto z budyniem i agrestem będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
200 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g cukier puder
1 szczyp. sól
1 opak. budyń śmietankowy bez cukru
4 łyżka cukier drobny
300 g agrest
500 ml mleko
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Dodaj jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzyj masło z suchymi składnikami na kruszonkę, następnie zlep całość w kulę.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Połową ciasta wyklej spód tortownicy, wstaw na 10 minut do zamrażalnika, a resztę ciasta schowaj do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw blachę ze spodem na 15 minut, aby się podpiekł.
Wlej ok. 100 ml mleka do szklanki, dodaj budyń oraz cukier i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj w rondlu. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej budyń i energicznie mieszając rózgą, podgrzewaj, aż zgęstnieje.
Umyj agrest i odetnij szypułki.
Na podpieczony spód wlej budyń i wsyp agrest. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, wytnij paski i ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw na 45 minut do piekarnika.
Przed podaniem poczekaj, aż ciasto wystygnie, a budyń stężeje.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
430
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.