Ciasto z budyniem i agrestem

Lubella
Ciasto z budyniem i agrestem

0

0 / 0

Ciasto z budyniem i agrestem to idealny wybór na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Świetnie sprawdzi się również jako słodki poczęstunek do codziennej kawy lub herbaty. Połączenie kruchego spodu, śmietankowego budyniu i soczystego agrestu z pewnością przypadnie do gustu fanom owocowych i kremowych wypieków. Jeśli szukasz przepisu, który łączy w sobie klasyczne smaki i sezonowe owoce, ciasto z budyniem i agrestem będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

200 g masło

1 szt. jajko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g cukier puder

1 szczyp. sól

1 opak. budyń śmietankowy bez cukru

4 łyżka cukier drobny

300 g agrest

500 ml mleko

Przygotowanie


1

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Dodaj jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzyj masło z suchymi składnikami na kruszonkę, następnie zlep całość w kulę.

2

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Połową ciasta wyklej spód tortownicy, wstaw na 10 minut do zamrażalnika, a resztę ciasta schowaj do lodówki.

3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw blachę ze spodem na 15 minut, aby się podpiekł.

4

Wlej ok. 100 ml mleka do szklanki, dodaj budyń oraz cukier i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj w rondlu. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej budyń i energicznie mieszając rózgą, podgrzewaj, aż zgęstnieje.

5

Umyj agrest i odetnij szypułki.

6

Na podpieczony spód wlej budyń i wsyp agrest. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, wytnij paski i ułóż kratkę na wierzchu ciasta.

7

Ciasto wstaw na 45 minut do piekarnika.

8

Przed podaniem poczekaj, aż ciasto wystygnie, a budyń stężeje.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły