Ciasto z brzoskwiniami
Lubella
Ciasto z brzoskwiniami to pyszny deser, który łączy w sobie delikatność i słodycz soczystych owoców z miękkim, aromatycznym ciastem. Jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków i idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na spotkania rodzinne lub jako smaczny poczęstunek na co dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto z brzoskwiniami to pyszny deser, który łączy w sobie delikatność i słodycz soczystych owoców z miękkim, aromatycznym ciastem. Jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków i idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na spotkania rodzinne lub jako smaczny poczęstunek na co dzień.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna lubella
2 szkl. cukier drobny
1 szkl. olej rzepakowy
1 opak. cukier wanilinowy
2 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g jogurt naturalny
4 szt. jajka kurze całe
4 szt. brzoskwinie
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka zmiksować z cukrem. Następnie dodać olej, jogurt, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką.
Przygotować formę 24 × 34 cm. Do formy wlać masę.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Następnie przeciąć na ćwiartki.
Brzoskwinie ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.