Ciasto wg Majki

m7
Ciasto wg Majki

0

0 / 0

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. brzoskwinia w syropie

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

3 łyżka kakao decomorreno

20 dek. delicje

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek, następnie wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy, żeby masa była jednolita i gładka. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c.

2

Krem: na mleku gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części.

3

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do stężenia (lekkiego).

4

Przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy

5

-część masy budyniowej

6

-delicje

7

-pozostała część masy budyniowej

8

-warstwa brzoskwiń z puszki

9

-tężejące galaretki.

10

Całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa i galaretki dobrze zastygły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły