Ciasto wg Majki
m7
Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.
0
0 / 0
Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. brzoskwinia w syropie
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
3 łyżka kakao decomorreno
20 dek. delicje
0.50 l mleko
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, następnie wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy, żeby masa była jednolita i gładka. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c.
Krem: na mleku gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do stężenia (lekkiego).
Przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy
-część masy budyniowej
-delicje
-pozostała część masy budyniowej
-warstwa brzoskwiń z puszki
-tężejące galaretki.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa i galaretki dobrze zastygły.