Ciasto wg Majki

m7
Ciasto wg Majki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. brzoskwinia w syropie

2 szt. galaretka brzoskwiniowa

3 łyżka kakao decomorreno

20 dag. delicje

0.50 l mleko

Przygotowanie


Białka oddzielamy od żółtek, następnie wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy, żeby masa była jednolita i gładka. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c.

Krem: na mleku gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części.

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do stężenia (lekkiego).

Przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy

-część masy budyniowej

-delicje

-pozostała część masy budyniowej

-warstwa brzoskwiń z puszki

-tężejące galaretki.

Całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa i galaretki dobrze zastygły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

222

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły