Ciasto wg Majki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto wg Majki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973562646.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.
0
0 / 0
Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. brzoskwinia w syropie
2 szt. galaretka brzoskwiniowa
3 łyżka kakao decomorreno
20 dag. delicje
0.50 l mleko
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, następnie wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy, żeby masa była jednolita i gładka. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c.
Krem: na mleku gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do stężenia (lekkiego).
Przełożenie ciasta: -biszkopt kakaowy
-część masy budyniowej
-delicje
-pozostała część masy budyniowej
-warstwa brzoskwiń z puszki
-tężejące galaretki.
Całość odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa i galaretki dobrze zastygły.