Ciasto ucierane z owocami

m7
Ciasto ucierane z owocami

0

0 / 0

Proste, smaczne, sezonowe ciasto - można je robić z jabłkami, truskawkami, śliwkami. Opcji na dodatki jest bardzo dużo, a ciasto zawsze wychodzi dobre.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.50 kg owoce

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy (1 opakowanie), margarynę, obydwie mąki i proszek do pieczenia (wszystkie składniki dodawać stopniowo).

2

Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z ciastem.

3

Można też dodać nasionka wanilii.

4

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną z papierem albo folią i ułożyć owoce. W przypadku użycia truskawek, wcześniej trzeba obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno.

5

Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut do godziny i sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.

6

Posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły