Example thumb
0

Składniki

0.5 Kilograma
Owoce
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
CUKIER WANILIOWY
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zoltka utrzec z cukrem, dodac cukier waniliowy (1 opakowanie), margaryne, obydwie maki i proszek do pieczenia ( wszystkie skladniki dodawac stopniowo).
  2. bialka ubic na sztywno z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszac z ciastem.
  3. mozna tez dodac nasionka wanilii (wystarczy rozciac laske wanilii i wymieszac nasionka z ciastem, nada ladny smak i zapach).
  4. ciasto wylac na blaszke z papierem albo folia i ulozyc owoce. Ja dalam dwie warstwy jablek i posypalam cynamonem. Jesli dajesz truskawki to trzeba je obtoczyc w mace zeby nie opadly na samo dno.
  5. ciasto wsadzic do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii, 170 stopnii jesli termoobieg.
  6. piec 45 minut do godziny i sprawdzic patyczkiem czy gotowe.
  7. posypac cukrem pudrem jesli wersja z truskawkami.
  8. smacznego:)

Opis

Proste, smaczne, sezonowe ciasto - mozna je robic z jablkami, truskawkami, sliwkami, w zaleznosci od pory roku:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!