Ciasto ucierane z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto ucierane z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973916047.jpeg&w=3840&q=75)
Proste, smaczne, sezonowe ciasto - można je robić z jabłkami, truskawkami, śliwkami. Opcji na dodatki jest bardzo dużo, a ciasto zawsze wychodzi dobre.
0
0 / 0
Proste, smaczne, sezonowe ciasto - można je robić z jabłkami, truskawkami, śliwkami. Opcji na dodatki jest bardzo dużo, a ciasto zawsze wychodzi dobre.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg owoce
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy (1 opakowanie), margarynę, obydwie mąki i proszek do pieczenia (wszystkie składniki dodawać stopniowo).
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z ciastem.
Można też dodać nasionka wanilii.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną z papierem albo folią i ułożyć owoce. W przypadku użycia truskawek, wcześniej trzeba obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno.
Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut do godziny i sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.
Posypać cukrem pudrem.