Ciasto ucierane z owocami

m7

Proste, smaczne, sezonowe ciasto - można je robić z jabłkami, truskawkami, śliwkami. Opcji na dodatki jest bardzo dużo, a ciasto zawsze wychodzi dobre.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste, smaczne, sezonowe ciasto - można je robić z jabłkami, truskawkami, śliwkami. Opcji na dodatki jest bardzo dużo, a ciasto zawsze wychodzi dobre.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg owoce
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy (1 opakowanie), margarynę, obydwie mąki i proszek do pieczenia (wszystkie składniki dodawać stopniowo).
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z ciastem.
Można też dodać nasionka wanilii.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną z papierem albo folią i ułożyć owoce. W przypadku użycia truskawek, wcześniej trzeba obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno.
Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut do godziny i sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.
Posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.