Ciasto ucierane z gruszką

malg
Ciasto ucierane z gruszką

1

0 / 0

Ciasto, które smakuje bardzo jesiennie i nostalgicznie. Ucierane ciasto z gruszkami idealnie smakuje z rozgrzewającą herbatą lub kawą korzenną.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. cynamon

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. mąka ziemniaczana

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. gruszki

1 dag. margaryna zwykła

0.50 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu, rozpuszczoną wystudzoną margarynę - cały czas ubijając dodać śmietanę.

3

Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę. Na wierzch położyć obrane gruszki pokrojone w plasterki.

4

Całość posypać cynamonem, piec około godziny w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

313

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły