Ciasto ucierane z gruszką
malg
Ciasto, które smakuje bardzo jesiennie i nostalgicznie. Ucierane ciasto z gruszkami idealnie smakuje z rozgrzewającą herbatą lub kawą korzenną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto, które smakuje bardzo jesiennie i nostalgicznie. Ucierane ciasto z gruszkami idealnie smakuje z rozgrzewającą herbatą lub kawą korzenną.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cynamon
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. gruszki
1 dag. margaryna zwykła
0.50 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu, rozpuszczoną wystudzoną margarynę - cały czas ubijając dodać śmietanę.
Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę. Na wierzch położyć obrane gruszki pokrojone w plasterki.
Całość posypać cynamonem, piec około godziny w temp. 180 stopni.