Ciasto Trzech Króli - Gallette des Rois

EkspertOdKuchni
Ciasto Trzech Króli - Gallette des Rois

0

0 / 0

Ciasto Trzech Króli, znane również jako Galette des Rois, to tradycyjne francuskie ciasto wypełnione nadzieniem migdałowym. Środek ciasta skrywa również małą figurkę lub fasolę, a osoba, która ją znajdzie zostaje królem lub królową na ten dzień i ma przywilej noszenia papierowej korony. Połączenie kruchego ciasta francuskiego i migdałów zasmakuje każdemu, kto ceni sobie słodkie i aromatyczne wypieki. Galette des Rois to doskonały wybór jako poczęstunek do kawy lub herbaty, a także deser na wyjątkowe okazje. Smacznego!

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 opak. ciasto francuskie

125 g zmielone migdały

100 g cukier

75 g masło

1 łyżeczka ekstrakt migdałowy

1 szt. figurka lub fasola do ukrycia w cieście

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

W dużej misie wymieszaj mielone migdały, cukier, miękkie masło, jedno jajko i ekstrakt migdałowy i rum. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

3

Do przygotowanej wcześniej blaszki wyłóż jeden płat ciasta francuskiego i odetnij jego nadmiar.

4

Na cieście rozsmaruj nadzienie migdałowe i ukryj w nim figurkę lub fasolę.

5

Nałóż drugi krążek ciasta na wierzch i dokładnie zamknij brzegi, dociskając je widelcem.

6

W małym naczyniu roztrzep drugie jajko i posmaruj nim wierzch ciasta.

7

Zrób niewielkie nacięcia na wierzchu ciasta, aby pozwolić na wydostawanie się pary podczas pieczenia.

8

Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy stanie się złocisto-brązowe.

9

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły