Ciasto truskawkowo - jabłkowe MNIAM
beata.cierniak
Truskawkowo-jabłkowy deser. Na każdą okazję. Spróbuj a stanie się twoim ulubionym ciastem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Truskawkowo-jabłkowy deser. Na każdą okazję. Spróbuj a stanie się twoim ulubionym ciastem.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
200 g tłuszcz
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
4 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 l mus jabłkowy
6 łyżka cukier puder
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z tłuszczem, cukrem żółtka. Dodać mąkę i proszek. Wszystko zagnieść.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Większa rozgnieść na balsze, Podpiec 15 minut. Na podpieczone ciasto ułożyć warstwę dżemu truskawkowego, na nią mus jabłkowy.
Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Do ubitych białek dodać mąkę. ziemniaczaną. Wyłożyć na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.