Ciasto toffi

tyna
Ciasto toffi

0

0 / 0

Ciasto dla tych, którzy kochają słodkości i nie wyobrażają sobie popołudniowej kawy bez małej porcji kalorii…

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 pusz. gotowa masa kajmakowa

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

10 łyżeczka alkohol

1 kost. margaryna zwykła

1.50 szkl. cukier

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. krakersy

1 łyżka tłuszcz

3 łyżka bułka tarta

4 łyżka bakalie

0.50 l mleko

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1,5 szkl. cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. Przygotować biszkopt: Jaja i cukier ubić na sztywną masę, dodawać stopniowo po łyżce przesiane mąki (żeby powietrza nabrały) i proszek do pieczenia, dodać 3 łyżki wody letniej. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez 35 min.

2

Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny „Palma”. Przygotować budyń i wystudzić. Letni budyń ucierać powoli z margaryną „Palmą”, aż wszystko dobrze się zwiąże na jednolitą masę. (można dodać kieliszek wódki ;))

3

Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć ostrożnie z blachy. Biszkopt nasączyć esencją z herbaty lub alkoholem, by nie był suchy.

4

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć krakersy. Na krakersy wyłożyć masę kajmakową. Górę ciasta można obsypać zmielonymi orzechami lub migdałami w płatkach.

5

Uwaga: Jeśli nigdzie nie można dostać masy kajmakowej, można kupić puszkę mleka skondensowanego (słodzone) i gotować ok 1,5 h.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły