Example thumb
0

Składniki

0.5 Szklanki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Puszka
Gotowa masa kajmakowa
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
10 Łyżeczek
alkohol
1 Kostka
margaryna zwykła
1.5 Szklanki
cukier
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
budyń waniliowy
1 Sztuka
Krakersy
1 Łyżka
tłuszcz
3 Łyżki
bułka tarta
4 Łyżki
Bakalie
0.5 Litra
mleko
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1,5 szkl. cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. Przygotować biszkopt: Jaja i cukier ubić na sztywną masę, dodawać stopniowo po łyżce przesiane mąki (żeby powietrza nabrały) i proszek do pieczenia, dodać 3 łyżki wody letniej. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez 35 min.
  2. Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny „Palma”. Przygotować budyń i wystudzić. Letni budyń ucierać powoli z margaryną „Palmą”, aż wszystko dobrze się zwiąże na jednolitą masę. (można dodać kieliszek wódki ;))
  3. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć ostrożnie z blachy. Biszkopt nasączyć esencją z herbaty lub alkoholem, by nie był suchy.
  4. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć krakersy. Na krakersy wyłożyć masę kajmakową. Górę ciasta można obsypać zmielonymi orzechami lub migdałami w płatkach.
  5. Uwaga: Jeśli nigdzie nie można dostać masy kajmakowej, można kupić puszkę mleka skondensowanego (słodzone) i gotować ok 1,5 h.

Opis

Ciasto dla tych, którzy kochają słodkości i nie wyobrażają sobie popołudniowej kawy bez małej porcji kalorii…

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!