Ciasto toffi
tyna
Ciasto dla tych, którzy kochają słodkości i nie wyobrażają sobie popołudniowej kawy bez małej porcji kalorii…
Wartości odżywcze na porcję
Energia
649
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto dla tych, którzy kochają słodkości i nie wyobrażają sobie popołudniowej kawy bez małej porcji kalorii…
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka gotowa masa kajmakowa
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
10 łyżecz. alkohol
1 kostka margaryna zwykła
1.50 szkl. cukier
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. krakersy
1 łyżka tłuszcz
3 łyżka bułka tarta
4 łyżka bakalie
0.50 l mleko
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Składniki na biszkopt: 6 jaj, 1,5 szkl. cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. Przygotować biszkopt: Jaja i cukier ubić na sztywną masę, dodawać stopniowo po łyżce przesiane mąki (żeby powietrza nabrały) i proszek do pieczenia, dodać 3 łyżki wody letniej. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez 35 min.
Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 1 budyń waniliowy, 1 kostka margaryny „Palma”. Przygotować budyń i wystudzić. Letni budyń ucierać powoli z margaryną „Palmą”, aż wszystko dobrze się zwiąże na jednolitą masę. (można dodać kieliszek wódki ;))
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć ostrożnie z blachy. Biszkopt nasączyć esencją z herbaty lub alkoholem, by nie był suchy.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć krakersy. Na krakersy wyłożyć masę kajmakową. Górę ciasta można obsypać zmielonymi orzechami lub migdałami w płatkach.
Uwaga: Jeśli nigdzie nie można dostać masy kajmakowej, można kupić puszkę mleka skondensowanego (słodzone) i gotować ok 1,5 h.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
649
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.