Ciasto Toffi
m7
Moja inspiracja z ciasta rafaello :) Bardzo smaczne wyszło. Można na koniec polać polewą Toffi....
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Moja inspiracja z ciasta rafaello :) Bardzo smaczne wyszło. Można na koniec polać polewą Toffi....
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. cukier wanilinowy
0.75 kostka masło
1 l mleko
2 szt. krakersy
2 szt. budyń toffi
1 szt. polewa toffi
9 łyżka cukier
4 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Masa: odlewamy pół szkanki mleka mieszamy z budyniem i 2 łyżkami cukru. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy rozdrobnione masło, 4 łyżki cukru, gotujemy na małym ogniu aż masło i cukier się stopi. Wlewamy wymieszany z mlekiem budyń gotujemy aż masa zgęstnieje.
Na blachę wykładamy na dno krakersy polewamy 1/3 masy, następnie znowu układamy krakersy i polewamy masą i 3 raz to samo.
Posypka: Bułkę tartąz 3 łyżkami cukru, smażymy na suchej patelni jak zacznie się lekko zciemniać, zalewamy 3-4 łyżkami polewy Toffi i mieszamy tak żeby się nie zrobiły duże grudki. Później ew można rozdrobnić posypkę widelcem. Posypujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
245
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.