Ciasto tiramisu

m7
Ciasto tiramisu

1

0 / 0

Tradycyjne tiramisu z lekką cytrusową nutą to wspaniałe urozmaicenie tego klasycznego deseru.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 l śmietana 30%

300 g biszkopty duże

100 g czekolada gorzka

2 szkl. kawa rozpuszczalna mocna

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. serek homogenizowany waniliowy

1 szt. galaretka cytrynowa

6 łyżka koniak

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.

2

W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3886

kcal

Białka

114

gram

Węglowodany

553

gram

Tłuszcze

161

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły