Ciasto tiramisu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto tiramisu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086947.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne tiramisu z lekką cytrusową nutą to wspaniałe urozmaicenie tego klasycznego deseru.
1
0 / 0
Tradycyjne tiramisu z lekką cytrusową nutą to wspaniałe urozmaicenie tego klasycznego deseru.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 l śmietana 30%
300 g biszkopty duże
100 g czekolada gorzka
2 szkl. kawa rozpuszczalna mocna
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. serek homogenizowany waniliowy
1 szt. galaretka cytrynowa
6 łyżka koniak
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.
W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.