Ciasto szpinakowe z truskawkami

EkspertOdKuchni
Ciasto szpinakowe z truskawkami

0

0 / 0

Ciasto szpinakowe z truskawkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników nietypowych słodkości. Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i dodatkiem pistacji doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i jako codzienny deser do kawy lub herbaty. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jajko

1 łyżka cukier puder

1 szcz. sól

350 g szpinak baby

250 g serek mascarpone

100 g cukier

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

150 g truskawki

50 g pistacje

200 śmietana kremówka

Przygotowanie


1

Przygotuj kruchy spód. W tym celu wymieszaj mąkę, cukier puder i sól w misce. Dodaj pokrojone masło i zagnieć ciasto. Dodaj żółtko i zagnieć jeszcze raz. Przełóż ciasto do formy o średnicy 20 cm i wstaw do lodówki na 30 minut.

2

Kruchy spód piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż będzie złoty. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

3

Przygotuj masę na bazie mascarpone. W tym celu ubij mascarpone na gładką masę, dodaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.

4

Podziel masę na dwie części. Do jednej części dodaj 250 g szpinaku zblendowanego na gładką masę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, zielone ciasto.

5

Na kruchy spód wlej najpierw masę ze szpinakiem, a następnie białą masę.

6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż masa się zetnie.

7

Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij pistacje. Wymieszaj truskawki i pistacje wraz z 150 g zblendowanego szpinaku, aż powstanie gładka masa.

8

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Wyłóż na wierzch mus truskawkowy.

9

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa się dobrze schłodziła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły