Ciasto szpinakowe z truskawkami
EkspertOdKuchni
Ciasto szpinakowe z truskawkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników nietypowych słodkości. Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i dodatkiem pistacji doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i jako codzienny deser do kawy lub herbaty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto szpinakowe z truskawkami to idealna propozycja dla wszystkich miłośników nietypowych słodkości. Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i dodatkiem pistacji doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i jako codzienny deser do kawy lub herbaty. Smacznego!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jajko
1 łyżka cukier puder
1 szczyp. sól
350 g szpinak baby
250 g serek mascarpone
100 g cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
150 g truskawki
50 g pistacje
200 śmietana kremówka
Przygotowanie
Przygotuj kruchy spód. W tym celu wymieszaj mąkę, cukier puder i sól w misce. Dodaj pokrojone masło i zagnieć ciasto. Dodaj żółtko i zagnieć jeszcze raz. Przełóż ciasto do formy o średnicy 20 cm i wstaw do lodówki na 30 minut.
Kruchy spód piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż będzie złoty. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj masę na bazie mascarpone. W tym celu ubij mascarpone na gładką masę, dodaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
Podziel masę na dwie części. Do jednej części dodaj 250 g szpinaku zblendowanego na gładką masę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, zielone ciasto.
Na kruchy spód wlej najpierw masę ze szpinakiem, a następnie białą masę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż masa się zetnie.
Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij pistacje. Wymieszaj truskawki i pistacje wraz z 150 g zblendowanego szpinaku, aż powstanie gładka masa.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Wyłóż na wierzch mus truskawkowy.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa się dobrze schłodziła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.