Ciasto szafranowe

m7
Ciasto szafranowe

0

0 / 0

Słodkie, mocno pomarańczowe z dodatkiem szafranu i migdałów ciasto sprawdzi się na niedzielę lub wolny dzień. Ciasto jest miękkie i puszyste, idealne do kawy.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.25 łyżeczka szafran

155 g cukier puder

250 g lubella mąka puszysta uniwersalna

370 g migdały

125 g masło

1 szkl. sok pomarańczowy

3 szt. jajko

1 łyżka skórka z pomarańczy

Przygotowanie


1

W małym rondlu wymieszać sok i skórkę pomarańczowa oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 min. Schłodzić.

2

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm.

3

Jaja utrzeć z cukrem pudrem na kremowa masę. Dodać przesianą mąkę, migdały, szafran w soku pomarańczowym oraz stopione masło i mieszać łyżką, dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz., aż ciasto nie będzie przyklejało się do szpikulca. Pozostawić w blaszce na 15 min, a następnie przełożyć na metalowa podstawkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły