0

Składniki

0.25 Łyżeczki
Szafran
155 Gramów
cukier puder
250 Gramów
mąka
370 Gramów
migdały
125 Gramów
masło
1 Szklanka
sok pomarańczowy
3 Sztuki
jajko
1 Łyżka
Skórka z pomarańczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W małym rondlu wymieszać sok i skórkę pomarańczowa oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 min. Schłodzić.
  2. Jaja utrzeć z cukrem pudrem na kremowa masę. Dodać przesiana make, migdały, szafran w soku pomarańczowym oraz stopione masło i mieszać łyżką, dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz, aż ciasto nie będzie przyklejało się do szpikulca. Pozostawić w blaszce na 15 min, a następnie przełożyć na metalowa podstawkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180C. Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm.

Opis

Słodkie niedzielne ciasto.

Podobne przepisy

Pascha

Przepis
Średni Do 1 godz
Pascha

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczk...

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami

Mazurek kakaowo migdałowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Mazurek tradycyjny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek tradycyjny

Ciasto migdałowe

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto migdałowe

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!