Ciasto szafranowe
m7
Słodkie, mocno pomarańczowe z dodatkiem szafranu i migdałów ciasto sprawdzi się na niedzielę lub wolny dzień. Ciasto jest miękkie i puszyste, idealne do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
823
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodkie, mocno pomarańczowe z dodatkiem szafranu i migdałów ciasto sprawdzi się na niedzielę lub wolny dzień. Ciasto jest miękkie i puszyste, idealne do kawy.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.25 łyżecz. szafran
155 g cukier puder
250 g lubella mąka puszysta uniwersalna
370 g migdały
125 g masło
1 szkl. sok pomarańczowy
3 szt. jajko
1 łyżka skórka z pomarańczy
Przygotowanie
W małym rondlu wymieszać sok i skórkę pomarańczowa oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 min. Schłodzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm.
Jaja utrzeć z cukrem pudrem na kremowa masę. Dodać przesianą mąkę, migdały, szafran w soku pomarańczowym oraz stopione masło i mieszać łyżką, dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz., aż ciasto nie będzie przyklejało się do szpikulca. Pozostawić w blaszce na 15 min, a następnie przełożyć na metalowa podstawkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
823
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.