Example thumb
0

Składniki

0.25 Łyżeczki
Szafran
155 Gramów
cukier puder
250 Gramów
mąka
370 Gramów
migdały
125 Gramów
masło
1 Szklanka
Sok pomarańczowy
3 Sztuki
jajko
1 Łyżka
Skórka z pomarańczy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W małym rondlu wymieszać sok i skórkę pomarańczowa oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 min. Schłodzić.
  2. Jaja utrzeć z cukrem pudrem na kremowa masę. Dodać przesiana make, migdały, szafran w soku pomarańczowym oraz stopione masło i mieszać łyżką, dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz, aż ciasto nie będzie przyklejało się do szpikulca. Pozostawić w blaszce na 15 min, a następnie przełożyć na metalowa podstawkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180C. Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm.

Opis

Słodkie niedzielne ciasto.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!