0

Składniki

0.25 Łyżeczki
Szafran
155 Gramów
cukier puder
250 Gramów
mąka
370 Gramów
migdały
125 Gramów
masło
1 Szklanka
Sok pomarańczowy
3 Sztuki
jajko
1 Łyżka
Skórka z pomarańczy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W małym rondlu wymieszać sok i skórkę pomarańczowa oraz szafran i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 min. Schłodzić.
  2. Jaja utrzeć z cukrem pudrem na kremowa masę. Dodać przesiana make, migdały, szafran w soku pomarańczowym oraz stopione masło i mieszać łyżką, dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 1 godz, aż ciasto nie będzie przyklejało się do szpikulca. Pozostawić w blaszce na 15 min, a następnie przełożyć na metalowa podstawkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180C. Lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm.

Opis

Słodkie niedzielne ciasto.

Podobne przepisy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz.

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto kakaowo bananowe

Średni Do 3 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Keks kakaowy

Łatwy Do 1 godz.

Mazurek kakaowo migdałowy

Trudny Do 3 godz.

Mazurek piernikowy

Łatwy Ponad 3 godz.

Muffiny kakaowe

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!