Ciasto słonecznikowe

decomorreno
Ciasto słonecznikowe

0

5 / 2

Mocno kakaowy, puszysty biszkopt z pyszną, karmelową masą słonecznikową to ciasto idealne.Wypróbuj naszego przepisu i zachwyć swoich najbliższych.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

140 g cukier

35 g kakao decomorreno

35 g olej roślinny

50 g masło

300 g pestki słonecznika

4 łyżka cukier

4 łyżka mleko

1 puszka kajmak

250 g masło

40 kawa

5 łyżka cukier

5 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka śmietana kwaśna

1 łyżka żelatyna

2 łyżka ciepła woda

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek, następnie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj na przemian stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.

2

Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.

3

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez około 30 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie przekrój na dwa blaty.

4

Rozgrzej suchą patelni i podprażaj na niej słonecznik, cały czas mieszając. Masło (50 g) rozpuść z 4 łyżkami cukru i gotuj przez chwilę z dodatkiem 4 łyżek mleka.

5

Wsyp do tego podprażony słonecznik i wymieszaj. Zdejmij z kuchenki i przełóż do większego płaskiego naczynia, aby wystygło. Miękkie masło (250 g) utrzyj na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawaj masę kajmakową.

6

Gdy krem dokładnie się połączą dodaj ¾ uprażonego słonecznika. Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem słonecznikowym. Przygotuj na wierzch polewę.

7

Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie. W małym garnuszku wymieszaj masło, cukier kakao oraz śmietankę. Zagotuj polewę, zdejmij z kuchenki i dodaj rozpuszczoną żelatynę.

8

Polej wierzch ciasta i posyp pozostałym podprażony słonecznikiem. Podawaj po całkowitym schłodzeniu.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły