Ciasto słonecznikowe
decomorreno
Mocno kakaowy, puszysty biszkopt z pyszną, karmelową masą słonecznikową to ciasto idealne.Wypróbuj naszego przepisu i zachwyć swoich najbliższych.
0
5 / 2
Mocno kakaowy, puszysty biszkopt z pyszną, karmelową masą słonecznikową to ciasto idealne.Wypróbuj naszego przepisu i zachwyć swoich najbliższych.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
140 g cukier
35 g kakao decomorreno
35 g olej roślinny
50 g masło
300 g pestki słonecznika
4 łyżka cukier
4 łyżka mleko
1 puszka kajmak
250 g masło
40 kawa
5 łyżka cukier
5 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka śmietana kwaśna
1 łyżka żelatyna
2 łyżka ciepła woda
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj na przemian stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez około 30 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie przekrój na dwa blaty.
Rozgrzej suchą patelni i podprażaj na niej słonecznik, cały czas mieszając. Masło (50 g) rozpuść z 4 łyżkami cukru i gotuj przez chwilę z dodatkiem 4 łyżek mleka.
Wsyp do tego podprażony słonecznik i wymieszaj. Zdejmij z kuchenki i przełóż do większego płaskiego naczynia, aby wystygło. Miękkie masło (250 g) utrzyj na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawaj masę kajmakową.
Gdy krem dokładnie się połączą dodaj ¾ uprażonego słonecznika. Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem słonecznikowym. Przygotuj na wierzch polewę.
Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie. W małym garnuszku wymieszaj masło, cukier kakao oraz śmietankę. Zagotuj polewę, zdejmij z kuchenki i dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Polej wierzch ciasta i posyp pozostałym podprażony słonecznikiem. Podawaj po całkowitym schłodzeniu.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka