Ciasto słonecznikowe
decomorreno
Ciasto słonecznikowe to puszysty kakaowy biszkopt przełożony słodką masą kajmakową połączoną z chrupkim karmelizowanym słonecznikiem. Niesamowicie pyszny i efektowny. Oblany z wierzchu aksamitną czekoladą i obsypany pestkami słonecznika. Istna poezja smaków. Spróbujecie – przepadniecie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.6 / 5
Ciasto słonecznikowe to puszysty kakaowy biszkopt przełożony słodką masą kajmakową połączoną z chrupkim karmelizowanym słonecznikiem. Niesamowicie pyszny i efektowny. Oblany z wierzchu aksamitną czekoladą i obsypany pestkami słonecznika. Istna poezja smaków. Spróbujecie – przepadniecie!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
5 szt. jaja
150 g cukier
35 g kakao decomorreno
120 g mąka pszenna tortowa lubella
35 olej roślinny
50 g masło
350 g pestki słonecznika
4 łyżka cukier
4 łyżka mleko
1 puszka gotowa masa kajmakowa
250 g masło
40 kawa espresso
5 łyżka cukier
5 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka kwaśna śmietana
1 łyżecz. żelatyna
2 łyżka ciepła woda
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek, następnie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo i naprzemiennie cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.
Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej do masy jajecznej. Całość mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (forma: 26x 21 cm). Piecz w 175°C przez około 30 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie przekrój biszkopt na dwa blaty.
Rozgrzej suchą patelnię i podprażaj na niej słonecznik, cały czas mieszając. Następnie ropuść masło (50 g) z 4 łyżkami cukru i gotuj przez chwilę z dodatkiem 4 łyżek mleka.
Do przygotowanej mieszanki wsyp podprażony słonecznik i wymieszaj całość. Następnie zdejmij ją z kuchenki i przełóż do większego płaskiego naczynia, aby wystygło.
Miękkie masło (250 g) utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj do niej masę kajmakową. Gdy składniki kremu dokładnie się połączą dodaj do niego ¾ uprażonego słonecznika.
Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem słonecznikowym.
Pora na przygotowanie polewy. Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie i odłóż ją na bok. Następnie w małym garnuszku wymieszaj masło, cukier kakao oraz śmietankę.
Zagotuj polewę, następnie zdejmij ją z kuchenki i dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.
W ten sposób przygotowaną polewą polej wierzch ciasta i posyp pozostałym podprażonym słonecznikiem. Ciasto podawaj po całkowitym schłodzeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka