Ciasto słonecznikowe

decomorreno
Ciasto słonecznikowe

0

4.6 / 5

Ciasto słonecznikowe to puszysty kakaowy biszkopt przełożony słodką masą kajmakową połączoną z chrupkim karmelizowanym słonecznikiem. Niesamowicie pyszny i efektowny. Oblany z wierzchu aksamitną czekoladą i obsypany pestkami słonecznika. Istna poezja smaków. Spróbujecie – przepadniecie!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

5 szt. jaja

150 g cukier

35 g kakao decomorreno

120 g mąka pszenna tortowa lubella

35 olej roślinny

50 g masło

350 g pestki słonecznika

4 łyżka cukier

4 łyżka mleko

1 puszka gotowa masa kajmakowa

250 g masło

40 kawa espresso

5 łyżka cukier

5 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka kwaśna śmietana

1 łyżecz. żelatyna

2 łyżka ciepła woda

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek, następnie ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo i naprzemiennie cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.

2

Mąkę wymieszaj z kakao i przesiej do masy jajecznej. Całość mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.

3

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (forma: 26x 21 cm). Piecz w 175°C przez około 30 min. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie przekrój biszkopt na dwa blaty.

4

Rozgrzej suchą patelnię i podprażaj na niej słonecznik, cały czas mieszając. Następnie ropuść masło (50 g) z 4 łyżkami cukru i gotuj przez chwilę z dodatkiem 4 łyżek mleka.

5

Do przygotowanej mieszanki wsyp podprażony słonecznik i wymieszaj całość. Następnie zdejmij ją z kuchenki i przełóż do większego płaskiego naczynia, aby wystygło.

6

Miękkie masło (250 g) utrzyj na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj do niej masę kajmakową. Gdy składniki kremu dokładnie się połączą dodaj do niego ¾ uprażonego słonecznika.

7

Blaty ciasta nasącz kawą i przełóż kremem słonecznikowym.

8

Pora na przygotowanie polewy. Żelatynę rozmieszaj w ciepłej wodzie i odłóż ją na bok. Następnie w małym garnuszku wymieszaj masło, cukier kakao oraz śmietankę.

9

Zagotuj polewę, następnie zdejmij ją z kuchenki i dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.

10

W ten sposób przygotowaną polewą polej wierzch ciasta i posyp pozostałym podprażonym słonecznikiem. Ciasto podawaj po całkowitym schłodzeniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły