Ciasto śliwkowe

m7
Ciasto śliwkowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne ciasto z sezonowych owoców, które robi się ekspresowo. Polecamy użyć śliwek, które są lekko kwaśne, co idealnie łączy się z słodkim ciastem.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg śliwki

1 kostka margaryna

0.75 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka śmietana 18%

35 dag. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


Cukier wraz z jajkami ubijamy mikserem, następnie powoli porcjami dodajemy margarynę i ucieramy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz śmietanę dodajemy do masy. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wykładamy do blaszki.

Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i przekrawamy na pół. Układamy je na cieście lekko oprószone mąką.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około godziny.

Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

297

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły