Ciasto śliwkowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasto śliwkowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976954959.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto z sezonowych owoców, które robi się ekspresowo. Polecamy użyć śliwek, które są lekko kwaśne, co idealnie łączy się z słodkim ciastem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto z sezonowych owoców, które robi się ekspresowo. Polecamy użyć śliwek, które są lekko kwaśne, co idealnie łączy się z słodkim ciastem.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg śliwki
1 kostka margaryna
0.75 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka śmietana 18%
35 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Cukier wraz z jajkami ubijamy mikserem, następnie powoli porcjami dodajemy margarynę i ucieramy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz śmietanę dodajemy do masy. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do blaszki.
Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i przekrawamy na pół. Układamy je na cieście lekko oprószone mąką.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około godziny.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.