Ciasto śliwkowe

m7
Ciasto śliwkowe

0

0 / 0

Pyszne ciasto z sezonowych owoców, które robi się ekspresowo. Polecamy użyć śliwek, które są lekko kwaśne, co idealnie łączy się z słodkim ciastem.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg śliwki

1 kost. margaryna

0.75 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka śmietana 18%

35 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Cukier wraz z jajkami ubijamy mikserem, następnie powoli porcjami dodajemy margarynę i ucieramy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz śmietanę dodajemy do masy. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Ciasto wykładamy do blaszki.

3

Śliwki dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i przekrawamy na pół. Układamy je na cieście lekko oprószone mąką.

4

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około godziny.

5

Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły