Ciasto raffaello z truskawkami
Lubella
Ciasto raffaello z truskawkami i galaretką to idealny wybór dla miłośników kokosowych smaków i owocowych deserów. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy lub herbaty, jak i słodki poczęstunek na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania towarzyskie. Ciasto jest puszyste, soczyste i wyjątkowo orzeźwiające. Stanowi również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
455
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto raffaello z truskawkami i galaretką to idealny wybór dla miłośników kokosowych smaków i owocowych deserów. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy lub herbaty, jak i słodki poczęstunek na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania towarzyskie. Ciasto jest puszyste, soczyste i wyjątkowo orzeźwiające. Stanowi również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
140 g mąka tortowa lubella
300 g truskawki
7 szt. jajka kurze
150 g cukier
50 g mąka ziemniaczana
1 opak. galaretka truskawkowa
60 g wiórki kokosowe
100 ml śmietanka 30%
200 g mascarpone
50 g cukier puder
Przygotowanie
Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do jednej miski.
Następnie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i uzyskamy gładką, gęstą masę.
Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy składniki na niskich obrotach miksera.
Do masy dodajemy przesiane przez sito mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 30 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
W misce łączymy ze sobą serek mascarpone, cukier puder, schłodzoną śmietankę 30% i wiórki kokosowe. Całość przekładamy na ostudzony biszkopt.
Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i kroimy na pół. Przekładamy na wierzch biszkoptu posmarowanego mascarpone.
Całość zalewamy przestudzoną galaretką truskawkową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Raffaello truskawkowe wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż galaretka stężeje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
455
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.