Ciasto raffaello z truskawkami
Lubella
Ciasto raffaello z truskawkami i galaretką to idealny wybór dla miłośników kokosowych smaków i owocowych deserów. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy lub herbaty, jak i słodki poczęstunek na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania towarzyskie. Ciasto jest puszyste, soczyste i wyjątkowo orzeźwiające. Stanowi również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto raffaello z truskawkami i galaretką to idealny wybór dla miłośników kokosowych smaków i owocowych deserów. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy lub herbaty, jak i słodki poczęstunek na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania towarzyskie. Ciasto jest puszyste, soczyste i wyjątkowo orzeźwiające. Stanowi również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
140 g mąka tortowa lubella
300 g truskawki
7 szt. jajka kurze
150 g cukier
50 g mąka ziemniaczana
1 opak. galaretka truskawkowa
60 g wiórki kokosowe
100 ml śmietanka 30%
200 g mascarpone
50 g cukier puder
Przygotowanie
Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do jednej miski.
Następnie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i uzyskamy gładką, gęstą masę.
Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy składniki na niskich obrotach miksera.
Do masy dodajemy przesiane przez sito mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 30 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
W misce łączymy ze sobą serek mascarpone, cukier puder, schłodzoną śmietankę 30% i wiórki kokosowe. Całość przekładamy na ostudzony biszkopt.
Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i kroimy na pół. Przekładamy na wierzch biszkoptu posmarowanego mascarpone.
Całość zalewamy przestudzoną galaretką truskawkową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Raffaello truskawkowe wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż galaretka stężeje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.