Ciasto raffaello z truskawkami

Lubella
Ciasto raffaello z truskawkami

0

0 / 0

Ciasto raffaello z truskawkami i galaretką to idealny wybór dla miłośników kokosowych smaków i owocowych deserów. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy lub herbaty, jak i słodki poczęstunek na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania towarzyskie. Ciasto jest puszyste, soczyste i wyjątkowo orzeźwiające. Stanowi również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Życzymy smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

140 g mąka tortowa lubella

300 g truskawki

7 szt. jajka kurze

150 g cukier

50 g mąka ziemniaczana

1 opak. galaretka truskawkowa

60 g wiórki kokosowe

100 ml śmietanka 30%

200 g mascarpone

50 g cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do jednej miski.

2

Następnie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i uzyskamy gładką, gęstą masę.

3

Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy składniki na niskich obrotach miksera.

4

Do masy dodajemy przesiane przez sito mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.

5

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 30 minut. Po wypieczeniu odstawiamy do ostudzenia.

7

W misce łączymy ze sobą serek mascarpone, cukier puder, schłodzoną śmietankę 30% i wiórki kokosowe. Całość przekładamy na ostudzony biszkopt.

8

Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i kroimy na pół. Przekładamy na wierzch biszkoptu posmarowanego mascarpone.

9

Całość zalewamy przestudzoną galaretką truskawkową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

10

Raffaello truskawkowe wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aż galaretka stężeje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły