Ciasto Ptasie Mleczko

Kakao DecoMorreno
Ciasto Ptasie Mleczko

0

0 / 0

To ciasto to idealne połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej pianki śmietankowej i czekoladowej polewy. Smakuje jak popularne ptasie mleczko, ale w wersji na dużą blachę! Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po święta. Jest lekkie, nie za słodkie i naprawdę proste do przygotowania. Nie wymaga pieczenia pianki, a efekt wizualny i smakowy z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To deser, który znika ze stołu w mgnieniu oka. Smacznego!

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Biszkopt

50 g mąka pszenna lubella

75 g cukier drobny

2 szt. jaja

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. budyń czekoladowy

Ptasie Mleczko

250 ml śmietanka 30%

1 łyżka żelatyna

40 ml woda

2 łyżka cukier drobny

Polewa

50 g masło

50 g cukier drobny

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca.

2

Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki ciasta i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

3

Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

4

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

5

Odciąć wierzch ciasta mniej więcej w połowie wysokości formy.

6

Rozpuścić we wrzątku żelatynę.

7

Schłodzoną śmietankę 30% razem z cukrem ubić mikserem, następnie wlać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i szybko, krótko zmiksować.

8

Wlać śmietankę na ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.

9

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Ciągle mieszać do uzyskania gładkiej polewy kakaowej.

10

Schłodzone ciasto polać polewą kakaową i jeszcze chwilę schłodzić, aby zastygła.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły