Ciasto Ptasie Mleczko

Kakao DecoMorreno

To ciasto to idealne połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej pianki śmietankowej i czekoladowej polewy. Smakuje jak popularne ptasie mleczko, ale w wersji na dużą blachę! Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po święta. Jest lekkie, nie za słodkie i naprawdę proste do przygotowania. Nie wymaga pieczenia pianki, a efekt wizualny i smakowy z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To deser, który znika ze stołu w mgnieniu oka. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To ciasto to idealne połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej pianki śmietankowej i czekoladowej polewy. Smakuje jak popularne ptasie mleczko, ale w wersji na dużą blachę! Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po święta. Jest lekkie, nie za słodkie i naprawdę proste do przygotowania. Nie wymaga pieczenia pianki, a efekt wizualny i smakowy z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To deser, który znika ze stołu w mgnieniu oka. Smacznego!
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Biszkopt
50 g mąka pszenna lubella
75 g cukier drobny
2 szt. jaja
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. budyń czekoladowy
Ptasie Mleczko
250 ml śmietanka 30%
1 łyżka żelatyna
40 ml woda
2 łyżka cukier drobny
Polewa
50 g masło
50 g cukier drobny
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka woda
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca.
Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki ciasta i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Odciąć wierzch ciasta mniej więcej w połowie wysokości formy.
Rozpuścić we wrzątku żelatynę.
Schłodzoną śmietankę 30% razem z cukrem ubić mikserem, następnie wlać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i szybko, krótko zmiksować.
Wlać śmietankę na ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i wodę. Ciągle mieszać do uzyskania gładkiej polewy kakaowej.
Schłodzone ciasto polać polewą kakaową i jeszcze chwilę schłodzić, aby zastygła.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.