Ciasto pomarańczowe z miodem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Ciasto pomarańczowe z miodem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707910168813.jpg&w=3840&q=75)
Ciasto pomarańczowe z miodem to propozycja dla wszystkich fanów aromatycznych wypieków bez dodatku cukru. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty, a także poczęstunek na wyjątkowe okazje.
0
0 / 0
Ciasto pomarańczowe z miodem to propozycja dla wszystkich fanów aromatycznych wypieków bez dodatku cukru. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty, a także poczęstunek na wyjątkowe okazje.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szt. pomarańcze
3 szt. jajko
0.50 szkl. olej roślinny
2 szkl. mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
0.50 szkl. miód
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz mąką.
Umyj pomarańcze, a następnie sparz je wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, starając się unikać białej części, a następnie obierz owoce i pozbądź się pestek. Pokrój pomarańcze na kawałki.
Umieść kawałki pomarańczy w blenderze razem z miodem i olejem. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Dodaj jajka do masy pomarańczowej i ponownie zblenduj.
W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodaj do suchych składników masę pomarańczową i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz również wyłożyć na wierzch plastry jednej pomarańczy.
Piecz ciasto przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.