Ciasto pomarańczowe z miodem

Lubella
Ciasto pomarańczowe z miodem

0

0 / 0

Ciasto pomarańczowe z miodem to propozycja dla wszystkich fanów aromatycznych wypieków bez dodatku cukru. Jest wilgotne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty, a także poczęstunek na wyjątkowe okazje.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. pomarańcze

3 szt. jajko

0.50 szkl. olej roślinny

2 szkl. mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

0.50 szkl. miód

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz mąką.

2

Umyj pomarańcze, a następnie sparz je wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, starając się unikać białej części, a następnie obierz owoce i pozbądź się pestek. Pokrój pomarańcze na kawałki.

3

Umieść kawałki pomarańczy w blenderze razem z miodem i olejem. Zblenduj wszystko na gładką masę.

4

Dodaj jajka do masy pomarańczowej i ponownie zblenduj.

5

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodaj do suchych składników masę pomarańczową i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

6

Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Opcjonalnie możesz również wyłożyć na wierzch plastry jednej pomarańczy.

7

Piecz ciasto przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.

8

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły