Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)
decomorreno
Pani Walewska, inaczej pychotka, to pyszne, popularne i proste ciasto z masą budyniową, bezą a dla przełamania słodkości dodatkowo z dżemem z czarnej porzeczki. W wydaniu DecoMorreno z dodatkiem najlepszego kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pani Walewska, inaczej pychotka, to pyszne, popularne i proste ciasto z masą budyniową, bezą a dla przełamania słodkości dodatkowo z dżemem z czarnej porzeczki. W wydaniu DecoMorreno z dodatkiem najlepszego kakao.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
450 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g kakao decomorreno
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
200 g cukier
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. białko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
2 szkl. cukier puder
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 szkl. mleko uht 3,2%
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 opak. cukier waniliowy
1 kostka masło
150 g cukier puder
1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz 150 g cukru.
Dodaj posiekane masło (w temperaturze pokojowej) oraz 2 białka i 4 żółtka ubite z 50 g cukru.
Zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Rozwałkuj na placki (możesz to zrobić między 2 arkuszami papieru do pieczenia).
Pierwszy blat posmaruj połową dżemu i piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj bezę. Białka ubij do sztywności, po czym dodawaj po łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie sprężysta i lśniąca dodaj na koniec mąkę ziemniaczaną.
Drugi blat posmaruj resztą dżemu i wyłóż na wierzch bezę. Piecz przez 40 minut.
Ugotuj budyń. 350 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie w pozostałej części mleka rozmieszaj żółtka, mąki i cukier waniliowy.
Do gotującego się mleka, wlej przygotowaną masę i cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo po łyżce budyniu.
Blaty ciasta przełóż kremem. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
443
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka