Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

decomorreno
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

0

0 / 0

Pani Walewska, inaczej pychotka, to pyszne, popularne i proste ciasto z masą budyniową, bezą a dla przełamania słodkości dodatkowo z dżemem z czarnej porzeczki. W wydaniu DecoMorreno z dodatkiem najlepszego kakao.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

450 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g kakao decomorreno

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

200 g cukier

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. białko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

2 szkl. cukier puder

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 szkl. mleko uht 3,2%

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 opak. cukier waniliowy

1 kostka masło

150 g cukier puder

1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz 150 g cukru.

2

Dodaj posiekane masło (w temperaturze pokojowej) oraz 2 białka i 4 żółtka ubite z 50 g cukru.

3

Zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Rozwałkuj na placki (możesz to zrobić między 2 arkuszami papieru do pieczenia).

4

Pierwszy blat posmaruj połową dżemu i piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C.

5

Przygotuj bezę. Białka ubij do sztywności, po czym dodawaj po łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie sprężysta i lśniąca dodaj na koniec mąkę ziemniaczaną.

6

Drugi blat posmaruj resztą dżemu i wyłóż na wierzch bezę. Piecz przez 40 minut.

7

Ugotuj budyń. 350 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie w pozostałej części mleka rozmieszaj żółtka, mąki i cukier waniliowy.

8

Do gotującego się mleka, wlej przygotowaną masę i cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

9

Miękkie masło utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo po łyżce budyniu.

10

Blaty ciasta przełóż kremem. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły