Ciasto orzechowe z miodem
m7
Ciasto dla fanów połączenia orzechów i miodu. Polecamy łatwy przepis na ciasto z użyciem orzechów i miodu, które jest pyszne, miękkie i aromatyczne.
1
4 / 1
Ciasto dla fanów połączenia orzechów i miodu. Polecamy łatwy przepis na ciasto z użyciem orzechów i miodu, które jest pyszne, miękkie i aromatyczne.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
100 mleko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g orzechy laskowe
150 g cukier
200 g masło
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
10 szt. orzechy włoskie
3 łyżka miód
Przygotowanie
Orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynką, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, miodem i cukrem waniliowym, dodać jako i wsypać suche składniki.
Na końcu wlać mleko, dokładnie wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 na 30 cm natłuścić, na spód położyć papier do pieczenia, przełożyć masłem.
Piec przez 55 minut w temperaturze 17o stopni.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Gdy ciasto wystygnie można je udekorować polewą czekoladową i orzechami.