Example thumb
1

Składniki

100 Mililitrów
mleko
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
300 Gramów
mąka pszenna tortowa
200 Gramów
Orzechy laskowe
150 Gramów
cukier
200 Gramów
masło
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
polewa czekoladowa
10 Sztuk
orzechy włoskie
3 Łyżki
miód
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynką, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem, miodem i cukrem waniliowym, dodać jako i wsypać suche składniki.
  3. Na końcu wlać mleko, dokładnie wymieszać.
  4. Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 na 30 cm natłuścić, na spód położyć papier do pieczenia, przełożyć masłem.
  5. Piec przez 55 minut w temperaturze 17o stopni.
  6. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  7. Gdy ciasto wystygnie można je udekorować polewą czekoladową i orzechami.

Opis

Przepis posiadam z czasopisma "Dobre rady". W tym roku po raz pierwszy piekłam go na święta. Warto wypróbować bo dobrze smakuję.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!