Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

300 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
100 Mililitrów
mleko
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
200 Gramów
Orzechy laskowe
150 Gramów
cukier
200 Gramów
masło
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
polewa czekoladowa
10 Sztuk
orzechy włoskie
3 Łyżki
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Orzechy zmielić w młynku do kawy lub maszynką, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem, miodem i cukrem waniliowym, dodać jako i wsypać suche składniki.
  3. Na końcu wlać mleko, dokładnie wymieszać.
  4. Prostokątną formę o wymiarach ok. 20 na 30 cm natłuścić, na spód położyć papier do pieczenia, przełożyć masłem.
  5. Piec przez 55 minut w temperaturze 17o stopni.
  6. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  7. Gdy ciasto wystygnie można je udekorować polewą czekoladową i orzechami.

Opis

Przepis posiadam z czasopisma "Dobre rady". W tym roku po raz pierwszy piekłam go na święta. Warto wypróbować bo dobrze smakuję.

Podobne przepisy

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Pierniczki

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pierniczki

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!