Ciasto orzechowe

tyna

Ciasto idealne do popołudniowej kawy. Polecamy na długie zimowe wieczory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
292
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto idealne do popołudniowej kawy. Polecamy na długie zimowe wieczory.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 puszka powidła śliwkowe łowicz
2 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna zwykła
150 g orzechy włoskie
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
4 łyżka śmietana
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Z 2 niepełnych szklanek mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 250 g margaryny, 4 żółtek, 4 łyżek śmietany, 1 łyżeczki proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Z 5 białek ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i i po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem, orzechy, delikatnie wymieszać.
Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej pergaminem blaszki, posmarować cienką warstwą powideł. Na wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.
Na upieczone ciasto na wierzch wylać polewę.