Ciasto orzechowe

tyna
Ciasto orzechowe

0

0 / 0

Ciasto idealne do popołudniowej kawy. Polecamy na długie zimowe wieczory.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 pusz. powidła śliwkowe łowicz

2 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g margaryna zwykła

150 g orzechy włoskie

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. polewa czekoladowa

4 łyżka śmietana

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Z 2 niepełnych szklanek mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 250 g margaryny, 4 żółtek, 4 łyżek śmietany, 1 łyżeczki proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

2

Z 5 białek ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i i po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem, orzechy, delikatnie wymieszać.

3

Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej pergaminem blaszki, posmarować cienką warstwą powideł. Na wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.

4

Na upieczone ciasto na wierzch wylać polewę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły