Ciasto na tortille meksykańskie

m7
Ciasto na tortille meksykańskie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zrobienie tortilli jest banalnie proste. Te własnoręcznie robione są o niebo smaczniejsze od kupowanych, kilkakrotnie tańsze i do tego nie mają konserwantów. Do gotowego placka można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Polecam! (przepis jest trochę barbarzyński i tortille niekoniecznie są typowo meksykańskie, ale spełniają swoją funkcję rewelacyjnie!)

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

140 woda

1 łyżecz. sól

220 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g masło

Przygotowanie


Mąkę wyrobić z wodą, margaryną i solą. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto nie powinno się lepić.

Gotowe ciasto rozwałkować na cieniutkie placki.

Smażyć na gorącej, teflonowej patelni, bez tłuszczu!!! Aż się pięknie zarumienią.

W miarę możliwości do dania meksykańskiego wykorzystać ciepłe jeszcze tortille.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

377

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły