Ciasto na tortille meksykańskie
m7
Zrobienie tortilli jest banalnie proste. Te własnoręcznie robione są o niebo smaczniejsze od kupowanych, kilkakrotnie tańsze i do tego nie mają konserwantów. Do gotowego placka można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Polecam! (przepis jest trochę barbarzyński i tortille niekoniecznie są typowo meksykańskie, ale spełniają swoją funkcję rewelacyjnie!)
3
0 / 0
Zrobienie tortilli jest banalnie proste. Te własnoręcznie robione są o niebo smaczniejsze od kupowanych, kilkakrotnie tańsze i do tego nie mają konserwantów. Do gotowego placka można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Polecam! (przepis jest trochę barbarzyński i tortille niekoniecznie są typowo meksykańskie, ale spełniają swoją funkcję rewelacyjnie!)
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
140 woda
1 łyżeczka sól
220 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g masło
Przygotowanie
Mąkę wyrobić z wodą, margaryną i solą. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto nie powinno się lepić.
Gotowe ciasto rozwałkować na cieniutkie placki.
Smażyć na gorącej, teflonowej patelni, bez tłuszczu!!! Aż się pięknie zarumienią.
W miarę możliwości do dania meksykańskiego wykorzystać ciepłe jeszcze tortille.