Ciasto na pizzę
m7
Niezawodny sposób na ciasto do pizzy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0.5 / 2
Niezawodny sposób na ciasto do pizzy
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
42 g drożdże
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. woda
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. w misce wymieszaj mąkę z solą, wlej rozpuszczone drożdże, zamieszaj. do miski wlej 2 łyżki oleju. wlewając do ciasta ciepłą wodę (zacznij od połowy szklanki), ugniataj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. jak będzie za gęste, dodaj jeszcze wody. przykryj ciasto w miseczce ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na pół godziny. z ciasta uformuj placek. ciasto wyłożone na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej dodatkami należy zapiekać 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
216
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.