Ciasto na pizzę
m7
Niezawodny sposób na ciasto do pizzy
0
0.5 / 2
Niezawodny sposób na ciasto do pizzy
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
42 g drożdże
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. woda
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
1
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. w misce wymieszaj mąkę z solą, wlej rozpuszczone drożdże, zamieszaj. do miski wlej 2 łyżki oleju. wlewając do ciasta ciepłą wodę (zacznij od połowy szklanki), ugniataj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. jak będzie za gęste, dodaj jeszcze wody. przykryj ciasto w miseczce ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na pół godziny. z ciasta uformuj placek. ciasto wyłożone na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej dodatkami należy zapiekać 20 minut.